Bakrecepten voor kinderen
min read
18 januari 2024
Drukke ouder die makkelijke (maar heerlijke!) ideeën zoekt die de kinderen tevreden houden? Dit zijn de recepten die je zoekt, samen met mijn tips.
Bakrecepten voor kinderen
Ik heet Melanie, ik ben 41 jaar en moeder van twee jongens, Alex en Noah. Ik werk fulltime bij de overheid en in mijn vrije tijd houd ik een blog bij en maak ik content voor mijn Instagram-pagina. Ik ben 9 jaar geleden begonnen met bakken, toen Alex 1 jaar werd en ik zijn taart zelf wilde maken. Ik wist nog helemaal niets van bakken en vond het ook niet leuk als ik heel eerlijk ben! Voordat ik moeder werd, had ik nog nooit van mijn leven een taart gebakken. Ik vond het maar nutteloos en zonde van mijn tijd. Maar hoe meer ik taarten en andere lekkere dingen bakte, hoe leuker ik het begon te vinden! Ik word helemaal zen als ik in de keuken bezig ben. En als ik echt moet kiezen tussen zoet of hartig, maak ik toch liever taart dan stamppot ☺ En het favoriete recept van de jongens is koekjes: heerlijk knapperige koekjes die je op elk moment van de dag kunt eten of kunt meenemen tijdens een dagje weg.
Een paar jaar geleden, toen ik de basics van het bakken een beetje onder de knie kreeg, wilde ik eens wat moeilijkers proberen, maar ik gaf het al snel op door tijdgebrek. Het maken van een dessert bijvoorbeeld kost veel tijd, en naast mijn werk, de kinderen en andere verplichtingen, kwam ik er maar niet aan toe. Daarom verbeterde ik mijn basisrecepten en ik ontdek steeds weer nieuwe, maar ik ben steeds op zoek naar één ding: het moet simpel te maken zijn en lekker! Ik probeer me voor te stellen hoe het voor alle vaders en moeders is die niet veel tijd hebben om lang in de keuken te staan, maar die hun kinderen wel graag willen verwennen. En dus is het delen van makkelijke bakrecepten voor kinderen mijn doel geworden.
Op mijn blog en mijn Instagram-pagina deel ik eenvoudige recepten zoals koekjes, frangipane taart, biscuitgebak maar ook mueslirepen. Ze zijn allemaal bereid met mijn nieuwe vriendje, de KitchenAid Mixer. Jaja, na 9 jaar alles met de hand te hebben gebakken werden mijn polsen toch wat stijf en ben ik overgestapt naar meer luxe! En wat ben ik blij dat ik toch die stap heb gezet: ik heb echt het gemak van een mixer ontdekt, zeker voor iemand zoals ik die graag twee dingen tegelijkertijd doet en soms nog laat in de avond. Ik kan je vertellen dat het opkloppen van eiwit met de mixer een eh... eitje is geworden! En dan heb ik het nog niet eens over het kneden van briochedeeg.
Voor mijn eerste mixer koos ik voor de Artisan 4,8 L Mixer met extra accessoires: een extra mengkom (erg handig om bijvoorbeeld zowel koekjes als meringues te kunnen maken), een deeghaak, twee haken en een garde.
De mixer is heel gemakkelijk in gebruik: er zitten geen duizend knopjes op, alleen een kleine hendel aan de zijkant om de mixerkop omhoog of omlaag te zetten en een knop voor de snelheden.
Hij is stabiel en krachtig, maar laten we eerlijk zijn, hij ziet er ook gewoon prachtig uit☺
Voor mij heeft hij alles wat ik zoek voor in de keuken: gebruiksvriendelijk, simpel en goede kwaliteit! En ik kan je verzekeren dat hij een super goede helper is, hij maakt het me zoveel makkelijker wanneer ik om 22.00 uur 's avonds nog koekjesdeeg sta te maken ☺
Recept: Easy Donuts
Ingrediënten:
2 eieren
100 g kristalsuiker
100 g mascarpone of roomkaas
1 theelepel vanille-extract (of 1 zakje vanillesuiker)
100 ml volle melk
150 g zelfrijzend bakmeel
50 g maïzena
35 g gesmolten boter
Voor de chocoladeganache: 50 g pure chocolade, 100 g melkchocolade, 50 g boter, gehakte noten.
Voor het suikerglazuur: 1 glas poedersuiker, 1,5 eetlepel melk en vanille-extract.
Voorbereiding:
Doe de suiker en eieren in de kom van de mixer met de garde en voer de snelheid steeds verder op tot je een licht en luchtig mengsel hebt.
Voeg geleidelijk de mascarpone en het vanille-extract toe zonder de mixer uit te zetten.
Voer vervolgens de melk, boter, bloem en maïzena toe en blijf kloppen tot het een licht beslag is geworden.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vul elke holte van je bakvorm en zet deze 20 minuten in de oven.
Laat afkoelen wanneer deze klaar is.
Voor de chocoladeganache: doe de chocolade en boter in een metalen kom. Zet de kom op een pan met heet water en smelt tot het glad en vloeibaar is.
Voor het suikerglazuur: doe de poedersuiker, melk en vanille-extract in een kleine kom. Meng goed tot een glad glazuur.
Recept: Madeleines met hazelnoot en mandarijn
Ingrediënten:
100 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
30 g gemalen hazelnoot
1 snufje zout
120 g ongezouten, gesmolten roomboter
100 g lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
rasp van 1 mandarijn
sap van 1 of 2 mandarijnen (naar smaak)
Voorbereiding:
Doe de suiker en eieren in de kom van de mixer met de garde en voer de snelheid geleidelijk op tot het mengsel luchtig is en in volume is verdubbeld.
Voeg beetje bij beetje de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoot toe op bij snelheid 2 (je kunt de garde eventueel ook vervangen door de platte menghaak, maar ik gebruik liever de garde).
Blijf mixen en voeg intussen de gesmolten boter en het vanille-extract toe.
Voeg tenslotte de mandarijnenrasp en het sap toe.
Zet het beslag een nacht of minimaal 6 uur in de koelkast, evenals de bakvorm. Vergeet niet de schaal af te dekken, anders vormt zich een vel op het beslag.
Verwarm de volgende dag de oven voor op 180°C.
Haal de madeleinevorm tegelijk met het beslag uit de koelkast en vul elke holte voor driekwart.
Zet de madeleinevorm in de oven en bak 13 minuten. Je ziet het bultje rijzen en de madeleines zijn klaar wanneer de randen goudbruin zijn en het midden stevig is.
Haal de madeleines uit de vorm en laat ze helemaal afkoelen.
Als je een 'crunchy extraatje' wilt toevoegen, smelt dan wat chocolade, doop de madeleines hierin en versier met wat gehakte nootjes.
Melanie
My name is Melanie, I’m 41 years old and the mother of two boys, Alex and Noah. I work full time in a public service, and in my spare time, I write on my blog and create content on my Instagram page. I started baking and preparing pastry 9 years ago, when Alex had his 1st birthday and I wanted to make his cake myself. I didn't know anything about it because I hated to bake, to tell you the truth! I had never baked a cake in my life before I became a mum. I thought it was useless and a waste of time. As time went on, I got a taste for baking cakes and snacks and I love it! In the kitchen, I find a calming influence. On the other hand, if I can choose between sweet and savoury, I prefer to make cakes rather than a stoemp.