Gezond ontbijt
min leestijd
12 maart 2024
De eerste maaltijd van de dag is één van de belangrijkste, maar vaak eten we uiteindelijk steeds weer hetzelfde. In dit artikel wil ik je inspireren om te kiezen voor gezonde en lekkere maaltijden, waar je normaal niet zo snel aan zou denken als ontbijt. Daarnaast wil ik je een aantal tips geven voor een gezond ontbijt en ik laat je zien hoe je de eerste maaltijd van de dag wat extra pit kunt geven.
Ontbijtideeën
We beginnen met het eerste recept in dit blog, een omelet. Ik hoor je al denken: wat is er nu bijzonder aan een omelet als ontbijt? Nou, deze optie is helemaal vegan, met als belangrijkste ingrediënten bloemkool en amandelmeel. Het is een heel fijn alternatief voor als je eens wat anders wilt dan de standaard omelet van ei, en ideaal voor iedereen die graag plantaardig en vegan eet. De smaakcombinatie van kurkuma en kala namak geeft deze omelet een heerlijke eismaak, zonder dat er echt ei in zit. En zo bespaar je meteen ook weer wat calorieën. Met de platte menghaak van je KitchenAid Mixer kun je het perfecte beslag maken voor je bloemkoolomelet zonder ei.
Goed, nu wat voor de zoetekauwen die graag een gezond ontbijt willen, maar hun geliefde zoete smaak niet willen opgeven. Als je dacht dat het seizoen voor koekjes nu wel voorbij was, bedenk dan maar: is het ooit géén tijd voor koekjes? Wat nu als ik je vertelde dat er een gezonde manier is om koekjes voor het ontbijt te eten? Wat dacht je van een gezonde chocolate chip cookie uit de koekenpan, met romige Griekse yoghurt en een lekker scheutje honing of ahornsiroop? Dit ontbijt zit vol gezonde ingrediënten zoals amandelen, havermeel en kokosolie: hier krijg je niet snel genoeg van.
Om je beslag zo glad mogelijk te krijgen, kun je met de zeef en weegschaal van KitchenAid het meel zo fijn mogelijk zeven voor je het in de mengkom doet. En wil je nog meer gezonde ingrediënten toevoegen, gebruik dan fijn gehakte en bevroren 85% pure chocolade. Dit wordt ongetwijfeld je nieuwe favoriete ontbijt.
Recept: bloemkoolomelet
Klaar in 45 minuten
Voor 2 tot 3 personen
Ingrediënten:
250 g geraspte bloemkool
180 g geraspte kaas/vegan kaas
53 g/5 eetlepels amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel kala namak (optioneel), geeft de omelet extra eismaak
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen peper
120 ml plantaardige melk of melk
Omeletvulling:
Gekaramelliseerde ui
Broccoli, spinazie, paddenstoelen, hummus
Bereiding:
Rasp de bloemkool fijn en doe hem in een magnetronschaal. Zet de schaal 4 minuten in de magnetron. Laat de bloemkool afkoelen en vervolgens uitlekken in een kaasdoek. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Voeg nu alle andere ingrediënten toe en mix goed, totdat je een mooi beslag hebt. Doe een beetje kokosolie in een koekenpan en verwarm deze. Als de olie heet is, doe dan het bloemkoolomeletbeslag in de pan. Voeg niet teveel toe maar ook niet te weinig, voor de perfecte omelet (de ingrediënten hierboven zijn voldoende voor ongeveer 3 middelgrote omeletten). Zodra de kaas begint te smelten en de randen bruin worden, doe je de pan in de oven en bak je de omelet tot de bovenkant ook stevig is.
Haal de omelet uit de oven en laat deze iets afkoelen. Dan komt hij wat makkelijker los uit de pan. Maak je geen zorgen wanneer de omelet iets uit elkaar valt of wat aan de pan blijft kleven, dat is normaal.
Voor de vulling fruit je wat gesnipperde ui in een pan tot de ui iets gekarameliseerd is. Als de ui iets bruin is gekleurd, voeg je de champignons en broccoli toe aan de ui. Laat bakken tot het gaar is.
Smeer een laagje hummus op de omelet, en leg daarop het mengsel van ui, champignons en broccoli, leg er wat verse spinazie op met wat extra geraspte veganistische kaas, en eet smakelijk!
Bereiding:
Hak de pure chocolade in kleine stukjes en leg het 6 uur of de hele nacht in de vriezer.
Meng het havermeel met de bloem, de suiker, het zout en de baking soda.
Klop de eieren in een aparte kom en voeg kokosolie toe. Zorg ervoor dat de kokosolie niet stevig is. Als hij wel hard is, zet je hem een paar seconden in de magnetron of smelt je hem even in een pannetje water op laag vuur.
Voeg het vanille-extract toe aan het ei/kokosolie-mengsel en meng het door de bloem.
Voeg nu de bevroren, fijn gehakte pure chocolade toe aan het mengsel en doe het in één grote of drie kleinere koekenpannen.
Bak de koek in de pan 35 minuten op 180°C, of totdat deze bovenop goudbruin is.
Serveer de koek met Griekse yoghurt of een alternatief voor yoghurt en wat honing en/of siroop.
Melissa
Ik ben Melissa, ik schrijf over eten, ik ben fotografe en ik woon in Wenen, Oostenrijk. Ik ben hou erg van koken en bakken, maar waar ik de meeste inspiratie vandaan haal, is het proberen van nieuwe recepten en traditionele gerechten een leuke twist geven. Hoewel ik zelf niet volledig plantaardig eet, neem ik wel graag plantaardige opties op in mijn voedingspatroon. Zo breng ik wat meer variatie aan in mijn dagelijkse maaltijden.