Melk opschuimen en stomen
min read
18 januari 2024
Als je authentieke koffiedrankjes maakt. moet je ook de kunst van het melk opschuimen onder de knie hebben. Is warme melk niet simpelweg warme melk? Nee. Er zit een subtiel verschil tussen hoe je melk opschuimt en hoe je melk stoomt voor perfecte cappuccino's, latte's en meer.
Melk opschuimen en stomen
- Opschuimen en de textuur van de melk aanpassen voor koffie
- Zo schuim je melk op voor cappuccino
- Zo stoom je melk voor een latte
- Wat is het verschil tussen melk opschuimen en stomen?
- Tips voor opschuimen van melk
- Veganistisch? De beste melk om op te schuimen als je geen zuivel gebruikt
- De authentieke espresso-ervaring
- Latte-art als een kampioen
- Koffiekunst met behulp van stencils
Opschuimen en de textuur van de melk aanpassen voor koffie
Je kunt het handige stoompijpje op je espressomachine gebruiken om warme melk te maken die ook precies zo dik is als jij wilt. Hierdoor ziet de melk er heerlijk uit en zo smaakt en voelt hij dan ook. Door onderstaande stappen te volgen krijg je precies het gewenste resultaat.
Zo schuim je melk op voor cappuccino
Het onweerstaanbare schuim op een cappuccino krijg je door een dik 'microschuim' te maken met het stoompijpje op een espressomachine. Zo werkt het:
Begin met koude melk en een koud melkkannetje
Laat je stoompijpje even blazen om restwater of viezigheid te verwijderen
Vul het melkkannetje tot 1 cm onder de aanzet van het tuitje
Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en schuim de melk op totdat je bijna het dubbele volume van de melk hebt. Deze stap wordt 'stretching' genoemd.
Houd de punt van het stoompijpje bij het oppervlak van de melk zodat er lucht uit het oppervlak van de melk kan worden gehaald om het schuim te maken.
Zodra je het volume van de melk hebt verdubbeld, laat je het stoompijpje in de melk zakken en kantel je de melkkan om een maalstroom in de melk te krijgen, totdat de melkkan bijna te heet is om vast te houden. Deze stap wordt 'textuur aanpassen' genoemd.
Draai de melk rond in de kan en tik tegen de rand om eventuele luchtbelletjes te verwijderen
Je opgeschuimde melk is klaar
Vergeet niet om je stoompijpje als je klaar bent nog even te laten blazen en het te reinigen.
Zo stoom je melk voor een latte
De heerlijke warme melk die de body van een latte vormt, kun je maken door melk te verwarmen met het stoompijpje op een espressomachine. Zo doe je dat:
Begin met koude melk en een koud melkkannetje
Laat je stoompijpje even blazen om restwater of viezigheid te verwijderen
Vul het melkkannetje met melk tot onder het tuitje
Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en schuim de melk totdat het kannetje warm is
Zodra het kannetje warm is, laat je het stoompijpje in de melk zakken en kantel je de kan om een maalstroom in de melk te krijgen, totdat de kan bijna te heet is om vast te houden
Het resultaat is gestoomde melk met een beetje schuim
Vergeet niet om je stoompijpje als je klaar bent nog even te laten blazen en het te reinigen. Ontdek de espressomachine >
Tip: Je kunt de temperatuur van je melk voelen als hij in een melkkan van roestvrij staal zit. Houd de kan in je hand en verwarm tot de kan haast te warm is om vast te blijven houden.
Wat is het verschil tussen melk opschuimen en stomen?
Zowel bij opschuimen als bij stomen wordt melk verwarmd met een stoompijpje. Er is echter een subtiel verschil. Opschuimen vindt net onder het oppervlak plaats. Je maakt hiermee fluweelachtige 'microbellen' en vergroot het volume. Bij stomen wordt het stoompijpje dieper in de melk gedompeld om de melk te verwarmen. Hierbij ontstaat er maar een dun laagje schuim op de melk.
Tips voor opschuimen van melk
Hier volgen een aantal tips voor het opschuimen van melk om een heerlijke textuur en smaak te krijgen:
Het is makkelijker om koude melk op te schuimen, dus zorg ervoor dat je melk en je melkkan koud zijn voor gebruik
De melk verbrandt als hij warmer wordt dan 65°C, wat de smaak niet ten goede komt
Halfvolle melk verandert te snel in schuim, terwijl volle melk een hogere dichtheid houdt
Zorg ervoor dat je genoeg ruimte in de kan overlaat zodat de melk niet overstroomt terwijl je het volume vergroot
Laat het stoompijpje voor en na gebruik even blazen
Een continue draaiende beweging zorgt voor nog meer bellen.
Veganistisch? De beste melk om op te schuimen als je geen zuivel gebruikt
Je hoeft geen koeienmelk te gebruiken bij je koffie. Plantaardige melk kan ook goed schuimen: haver, amandel, soja, hennep en kokos geven ook allemaal een rijk, romig resultaat. Veel merken die plantaardige melk verkopen, hebben tegenwoordig ook een 'barista'-variant van hun vegan melk. Deze zijn speciaal ontwikkeld om schiften en stollen te voorkomen, waardoor je het beste schuim krijgt. Veel mensen zeggen dat plantaardige melk andere smaken in je koffie naar voren brengt, probeer ze dus vooral eens.
De authentieke espresso-ervaring
Trakteer jezelf elke dag op een échte koffie-ervaring in je eigen huis met een espressomachine van KitchenAid. Onze espressomachine is ontworpen als pronkstuk in de keuken. Hij heeft twee slimme temperatuursensoren die de ideale temperatuur aanhouden tijdens het bereidingsproces. Zo krijg je die heerlijke koffiesmaak. Hij heeft ook een Italiaanse pomp van 15 bar, waarmee hij genoeg druk kan leveren voor een authentieke espresso met een rijke cremalaag. Dat betekent dat je eenvoudig professionele drankjes kunt serveren waarmee je veel complimenten zult vangen. Ga naar de espressomachine >
Latte-art als een kampioen
Wil je weten hoe je latte-art maakt? Het basisprincipe: schenk voorzichtig romige melk met de juiste textuur uit de kan op een vers gemaakte espresso om verschillende patronen te maken. Dit heet ook wel 'free-pouring' (vrij schenken) en het vereist enig oefenen. Er zijn dan ook latte-art-kampioenschappen waar barista's hun vaardigheden ten tonele kunnen brengen. Vaak zie je een blaadje of roosje op de koffie, evenals een zwaan of een hartje. Wie vindt dat nou niet leuk?
Koffiekunst met behulp van stencils
Als je eenmaal weet hoe je melk moet opschuimen kun je je drankje ook versieren met wat cacaopoeder, nootmuskaat of kaneel. Je hebt alleen een cacaostrooier en een stencil naar keuze nodig, zoals koffiebonen, een smiley of sterren. Bedrijven hebben vaak een stencil met hun logo of pictogram. Je kunt heel eenvoudig gepersonaliseerde stencils bestellen of maken, dus wat wordt jouw persoonlijke stijl?
'Brood zonder boter en koffie zonder melk is een vreselijke ramp.'
JOHN MUIR
Victoria Woodward
— Liefhebber van eten uit het VK
Hallo, ik ben een schrijver uit Brighton en moeder van twee. Als enthousiast bakker die het soms aan vaardigheden ontbreekt deel ik graag ideeën, trends en tips op het gebied van eten die ik opdoe.