Nice cream
min read
12 maart 2024
Ik ga je wat vertellen over 'nice cream' en zal wat tips geven over hoe je deze heerlijke en gezondere versie van ijs kunt maken.
Maar ik zal mezelf eerst eens voorstellen. Ik ben Alicia, 32 jaar oud en een foodblogger uit België. Ik woon in Brussel, samen met mijn 3 katten, en ik ben geboren in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben opgegroeid met de typisch Engelse kostschoolmaaltijden, waardoor ik een speciale relatie heb met klassieke Britse gerechten. Ik zou altijd gaan voor een ouderwetse apple crumble met custard in plaats van een chique crème brûlée! Ik kook en experimenteer graag in de keuken, en ik geef traditionele gerechten graag mijn geheel eigen twist. Mijn lievelingseten is dim sum en verse pasta, die ik graag helemaal zelf maak. Je kunt mijn foodieavonturen op Instagram volgen onder de naam @aliciasfood en mijn recepten zijn te vinden op mijn blog.
Wat is nice cream?
Nice cream is het beste van beide werelden: een heerlijke ijsverwennerij, maar zonder de suiker en de zuivel van normaal roomijs. Een paar zomers geleden at ik voor het eerst 'nice cream'. Een vriendin had het voor me gemaakt en ik verbaasde me over hoe makkelijk je het kunt maken. Laten we eens kijken wat dit heerlijke toetje nu eigenlijk is…
En hoe maak je het?
Weet je wat het beste is aan nice cream? Je hebt geen ijsmaker of ijsmachine nodig om van deze lekkernij te kunnen genieten. KitchenAid heeft een ijskomopzetstuk waarmee je thuis super gemakkelijk je eigen roomijs kunt maken, maar die moet wel passen in mijn kleine vriezertje. Wat betekent dat er niks anders meer in mag staan, wat dus nooit zal gebeuren. Dus zolang ik geen grotere ruimte heb voor een grotere vriezer, maak ik gewoon lekkere 'nice cream'. Dus wat heb je wél nodig? Alleen een blender! Ik heb die van mij gemaakt met de K400 blender van KitchenAid en het werkt echt super! Je kunt ook een foodprocessor gebruiken, maar met een blender wordt het resultaat wat gladder.
Ik heb eerlijk gezegd niets tegen gewoon roomijs, maar soms heb je gewoon zin in iets lichts en snels. Dus hoe krijg je je ijs nu zo zoet en zonder zuivel maar mét de romigheid en lekkere smaak van gewoon roomijs?
Simpel: bananen!
Bananen geven je gezonde nice cream een romige textuur en zoete smaak, maar maken 'm ook licht en luchtig. De truc is om de bananen te laten bevriezen waardoor ze werken als koelelement dat ook alle andere ingrediënten bevriest, zodat het de textuur krijgt van roomijs.
Vandaag heb ik twee verschillende recepten voor je. Het ene is met banaan, en voor iedereen die niet zo van banaan houdt, heb ik ook een nice cream zonder banaan, die super romig blijft én zorgt voor een heerlijke zomerse maak!
De bananen-nice cream met chocolade maak je met notenpasta. Ik koos voor pindakaas, maar je kunt elke soort gebruiken die je wilt. Ik kies het liefst voor de 100% pindakaas waaraan geen extra suiker is toegevoegd, zodat ik 'm later zelf nog naar smaak kan aanpassen met vloeibare zoetstoffen, zoals honing of siroop.
De tweede variant is zonder banaan, maar met elke soort bevroren bes die je lekker vindt. Ik kies graag voor een zak met gemengde bessen of bosvruchten, maar je kunt naar hartenlust mixen en matchen - of juist niet! Je maakt dit recept met jouw favoriete yoghurt. Je kunt kiezen voor plantaardig om het zuivelvrij te houden, of voor normale yoghurt. Ik vind zelf kokosyoghurt erg lekker in dit recept.
Hoe serveer ik dit toetje wanneer het klaar is?
Dat ligt er een beetje aan wat je het lekkerst vindt. Je kunt het rechtstreeks vanuit de blender serveren, zodat het nog een beetje glad is, of je kunt het nog een poosje in de vriezer zetten in een kom of kleine ovenschaal. Het wordt dan nog wat steviger, zodat je het als echte bolletjes ijs kunt opdienen.
De gladdere versie kun je het beste serveren in een smoothieglas of kommetje. Zo kun je 'm nog mooi garneren met je favoriete toppings: chocoladedruppels, honing, amandelschaafsel, kokosrasp, fruit… de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar als je liever bolletjes ijs serveert, kun je het zeker in een ijshoorntje scheppen. Ideaal om je kinderen gemakkelijk meer fruit te laten eten!
Chocolade-bananen Nice Cream
Ingrediënten:
Voor de nice cream
3 bananen
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel notenpasta
een flinke scheut (plantaardige) melk
1 eetlepel honing/siroop
Toppings
Amandelschaafsel
Pure chocoladedruppels
Snijd de bananen in stukken, leg ze op een plaat met bakpapier en zet deze een paar uur in de vriezer. Wanneer ze hard bevroren zijn, doe je ze in de kan van de KitchenAid K400 Blender met het cacaopoeder en de notenpasta en naar wens een scheut (plantaardige) melk. Blend ongeveer een minuut op middelmatige snelheid tot het glad is.
Serveer direct of schep het in een bak en dek deze af. Laat een uurtje in de vriezer staan, waarna je het in bolletjes kunt serveren. Maak af met de voorgestelde toppings, of kies zelf een topping die je lekker vindt.
Berry Nice Nice Cream
Ingrediënten:
Voor de nice cream
200 g bevroren bessen
200 g (plantaardige) yoghurt (Ik raad kokosyoghurt aan!)
1 eetlepel honing
Toppings
Extra bevroren bessen
Een beetje honing
Blend de bevroren bessen samen met de (plantaardige) yoghurt en de honing tot het glad is in de KitchenAid K400 Blender. Dit duurt ongeveer een minuutje op middelmatige snelheid. Schep het hierna in een bak, dek af en zet een uurtje of twee in de vriezer. Haal uit de bak, breek in stukken en blend nogmaals voor een heerlijke textuur! Serveer met de extra toppings. Je kunt het ook meteen serveren na het blenden voor een snellere nice cream.
Oké, dat was al erg lekker, wat heb je nog meer?
Laat nu je fantasie de vrije loop! Maak de lekkerste combinaties met ingrediënten waar jij van houdt. Experimenteer in de zomer met seizoensfruit, combineer bananen met ander fruit en vries andere vruchten in en combineer ze met je favoriete (plantaardige) yoghurt. En natuurlijk kun je daarna helemaal los gaan met toppings! En omdat dit nice cream zo… nice is, mogen je toppings best wat stouter zijn dan normaal, toch?
Alicia
My name is Alicia and I am a 32 year old food blogger from Belgium. I live in Brussels, together with my 3 cats, and I grew up in the United Kingdom living off British boarding school food, which gave me a special relationship with classic British food. Give me a good old apple crumble with custard over a fancy crème brûlée any day! I love to cook and experiment in the kitchen, as well as recreate traditional recipes with my own little twist. My favourite foods are dim sum and homemade pasta, the latter of which I really enjoy making myself. You can follow my foodie adventures on Instagram under the name @aliciasfood and find my recipes on my blog.