Verschillende soorten koffie
4 Min read
29 april 2024
Net als het drankje zelf is de wereld van verschillende soorten koffie en verschillende soorten koffiedranken enorm rijk en levendig. Van de bonen tot de maalstanden tot de bereidingsmethoden en recepten: er valt altijd meer te ontdekken. Als koffieliefhebber raak je nooit verveeld!
Ontdek de bean belt
De meeste koffie die we drinken komt uit de 'bean belt', een groep landen tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Hieronder vallen:
Centraal Amerika
Zuid-Amerika
Indonesië
Zuidoost-Azië
Afrika en Arabië
Australië, Puerto Rico, Hawaï, Jamaica.
De aarde is er rijk en er is meer dan genoeg schaduw en warmte, precies wat koffieplanten fijn vinden.
Smaken uit koffieregio's
Met zo veel landen en continenten die koffie telen en produceren kun je een grote verscheidenheid aan smaakprofielen ontdekken - van karamel tot bloemig, van rokerig tot citrusachtig. De smaken proeven is gelijk aan de wereld rondreizen (nou ja, bijna dan). Reis van de nootachtige smaken van Costa Rica en Honduras naar de fruittonen van Ethiopië of Kenia. Om deze smaken echt te kunnen waarderen als ze nog vers en vol smaak zijn, moet je een koffiemolen hebben zodat je de bonen zelf kunt malen. Dit betekent dat die waardevolle bonen vers gemalen zijn en nog steeds vol zitten met hun natuurlijke smaken en oliën. Bekijk de koffiemolen >
Koffies van plant tot branding
Het verhaal begint bij de groenblijvende koffieboom, Coffea, die groeit in tropische klimaten. Koffiebonen zijn de zaden uit de bessen van de boom. Zodra de bessen zijn geplukt, worden de bonen verwijderd, getopt en, voor een hogere kwaliteit koffie, gepolijst. De bonen worden dan in een trommel gedaan en gebrand. Ze worden twee keer zo groot en veranderen van kleur, van groen naar bruin. Het brandproces is al een kunst op zich, waarbij alle aroma's en smaken uit de boon naar voren worden gehaald zodat jij ervan kan genieten in je koffie.
Licht of donker? Verschillende brandniveaus
Branden transformeert de groene, rauwe, smakeloze bonen in de bruine, aromatische en smakelijke bonen die we kennen en waar we dol op zijn. De meeste brandniveaus zijn onder te brengen in de volgende categorieën. Wat is jouw favoriet?
licht – voor mildere koffies: bloemig, geurig en citrusachtig
medium – een sterkere en 'traditionelere' smaak: zoet en vol
medium-donker – een diepere smaak: pittig en bitterzoet
donker – een zware, sterke smaak: bitter en rokerig.
Verschillende soorten koffiebonen
Gepassioneerde koffieliefhebbers weten dat er vier hoofdsoorten koffiebonen zijn:
Arabica-soorten zijn het meest populair. Ze hebben een zachte, zoete, chocoladeachtige smaak
Robusta, ook populair, is een sterkere, haast bittere boon
Liberica is veel zeldzamer en heeft een kenmerkende smaak. Libericabonen zijn bekend om hun rokerige smaak
Excelsa, maakt deel uit van de libericafamilie maar heeft een unieke zure, fruitige smaak.
Sommige koffiedrinkers hebben een voorkeur voor een single origin, terwijl anderen graag een blend drinken. Vraag jij je af of single origin of een blend het meest geschikt voor je is? Blends hebben vaak een rondere smaak, aangezien de smaken zorgvuldig uitgebalanceerd en afgezwakt zijn. Met single origin kun je de pure, kenmerkende eigenschappen van de regio echt goed testen, maar het kan ook wild en intens zijn.
Wees expert op het gebied van koffiemalingen
Zodra je je bonen en brandniveau hebt gekozen, is het tijd om je maalinstelling te bepalen. Op dit punt zal het je niet meer verbazen dat het ook hier weer niet 'one size fits all' is. Verschillende soorten koffiedrankjes hebben specifieke maalniveaus nodig om de beste smaak uit de bonen te halen. Algemene regels om te onthouden:
Grove maling – ziet eruit als een grof gemalen peperkorrel, goed voor een cold brew koffiezetapparaat
Medium-grove maling – ongeveer het formaat van zeezout, perfect voor cafetière of percolator
Medium maling – de meest voorkomende maalinstelling, ideaal voor filterkoffiezetapparaten
Fijne maling – heeft de consistentie van gemalen kaneel, het meest geschikt voor espresso. De koffiemolen van KitchenAid biedt maximale precisie om controle te houden over het uiteindelijke formaat. Je kunt de bijgevoegde tabel bekijken om zeker te weten dat je de goede maalinstelling te pakken hebt. Bekijk de koffiemolen >
Je bonen vers houden
Houd ongebruikte bonen zo lang mogelijk vers door ze op kamertemperatuur te bewaren in een ondoorzichtige, luchtdichte bak. Waarom? Omdat koffie makkelijk 'aangetast' wordt (het is poreus) en geurtjes, vocht en smaken uit de lucht opneemt. Daarom kun je koffie het beste uit de buurt houden van hitte, licht en vocht. In de koffiemolen van KitchenAid zijn speciaal ontworpen reservoirs ingebouwd om ervoor te zorgen dat je bonen hun heerlijke, vers gebrande smaak behouden. Als je je bonen zo snel mogelijk gebruikt, geniet je ervan terwijl ze op hun best zijn, voor de kwaliteit afneemt en ze oud worden.
Tip: Maal elke dag de hoeveelheid koffie die je nodig hebt voor de beste koffie-ervaring.
Verschillende soorten koffiedranken
Bij de verschillende koffiedrankjes op het menu in koffiebars beginnen ze meestal met de perfecte espresso en combineren ze die daarna met gestoomde melk en/of melkschuim. Bij onze espressomachine zit ook een stoompijpje, dus je bent helemaal klaar om al je favorieten te proberen, zoals:
Cappuccino – 1/3 espresso; 1/3 gestoomde melk; 1/3 melkschuim
Café Latte – 1/3 espresso; 2/3 gestoomde melk; klein laagje melkschuim
Americano – een shot espresso afgetopt met heet water (naar smaak)
Macchiato – een shot espresso en een kleine scheut melkschuim
Doppio – een dubbele espresso
Flat White – een doppio (dubbele shot), met zachte gestoomde melk. Bekijk de espressomachine - ARTISAN >
"De liefde hangt in de lucht en hij ruikt naar koffie."
Welke espressomachine past bij jou?
Espressomachine - ARTISAN
Twee slimme temperatuursensoren | Ja |
Platte, commerciële filterdrager | Ja |
Voorinfusie onder lage druk | Ja |
Accessoires inbegrepen | Ja |
Kleuren | 7 |
Materiaal behuizing | Roestvrij staal |
Garantie | 5 jaar |
Espressomachine
Twee slimme temperatuursensoren | Ja |
Platte, commerciële filterdrager | Ja |
Voorinfusie onder lage druk | Ja |
Accessoires inbegrepen | Ja |
Kleuren | 2 |
Materiaal behuizing | Duurzame kunststof |
Garantie | 2 jaar |
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.