Baklava
Baklava is een combinatie van in honing gedrenkte laagjes knapperig deeg en allerlei knapperige nootjes.
Baklava
Baklava is een combinatie van in honing gedrenkte laagjes knapperig deeg en allerlei knapperige nootjes.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
1 kg bloem
1/2 theelepel zout
2 theelepels azijn
550 ml water
200 g pistachenoten
200 g amandelen
300 g walnoten
170 g suiker
2 theelepels kaneel
400 g honing
1 sap van een citroen
3 kruidnagel
200 g boter
Stap voor stap
Doe de bloem, het zout, de azijn en 300 ml water in de kom van de mixer/keukenrobot en bevestig de kneedhaak. Mix op roersnelheid tot er een deeg ontstaat.
Verdeel het deeg in gelijke balletjes (ongeveer 24) en rol ze heel dun uit op een met bloem bestoven oppervlak. Snijd het deeg in de grootte van de bakvorm die je gaat gebruiken. Zet apart.
Doe de pistachenoten en amandelen in de kan van de K400 blender. Pulseer drie keer tot de noten in kleine stukjes zijn gebroken.
Herhaal deze stap met de walnoten.
Doe alle noten in een kom en roer er 50 g suiker met kaneel doorheen. Zet apart.
Doe de honing, 250 ml water, 120 g suiker, de kaneel, het citroensap en de kruidnagels in een pan en laat 5 minuten koken. Laat het mengsel volledig afkoelen en giet het in een schenkkan.
Bestrijk een bakvorm met gesmolten boter en leg er zes lagen filodeeg in. Bestrijk elke deeglaag met gesmolten boter voordat je de volgende toevoegt.
Strooi er ⅓ van het notenmengsel over en herhaal deze stappen twee keer. Eindig met de laatste zes deeglagen.
Snijd de baklava in ruitvormen en bak deze 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Haal uit de oven en schep de afgekoelde siroop meteen gelijkmatig over de hete baklava. Laat de baklava volledig afkoelen, onafgedekt en op kamertemperatuur.