Pate brisee
Een klassiek, bros Frans deeg: perfect voor taarten, quiches of koekjes.
Pate brisee
Een klassiek, bros Frans deeg: perfect voor taarten, quiches of koekjes.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
600 g gewone bloem
2 theelepels zout
300 g ongezouten boter, in blokjes gesneden en gekoeld
135 ml ijskoud water
Stap voor stap
Doe de bloem, het zout en de suiker in de kom van de foodprocessor waaraan het mes is bevestigd, en pulseer een- of tweemaal om te mengen.
Voeg de koude boter toe en pulseer een- of tweemaal tot de boter begint te breken. Voor de schilferige, lichte textuur van pâte brisée heb je stukjes boter nodig.
Druppel er 2 eetlepel water in en pulseer tot het mengsel loskomt van de kom (je kan tot 4 eetlepel moeten toevoegen). Zet de foodprocessor uit wanneer het deeg klonters begint te vormen, en wel voordat het een bal vorm omdat het deeg dan taai wordt.
Giet het mengsel op het werkblad en breng het voorzichtig met je handen bij elkaar. Vorm een platte cirkel, doe er vershoudfolie rond en leg minstens een uur in de koelkast.
Het deeg kan voor verschillende recepten worden gebruikt, waaronder pasteitjes en taarten, en gebakken volgens het recept.