Basis soezendeeg
Vul deze lichte en luchtige soezen met een vulling naar keuze. Kies voor verleidelijk zoet of verrassend hartig.
Basis soezendeeg
Vul deze lichte en luchtige soezen met een vulling naar keuze. Kies voor verleidelijk zoet of verrassend hartig.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
115 g boter
110 ml water
110 ml melk
1/4 theelepel zout
1 eetlepel suiker
125 g bloem
5 eieren
Stap voor stap
Doe de boter, het water, de melk, het zout en de suiker in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en voeg je de bloem toe.
Haal van het vuur en roer stevig door tot het deeg een bal vormt. Zet terug op het vuur en blijf roeren tot het mengsel een laagje op de bodem en de zijkant van de pan achterlaat.
Doe het deeg in de kom van de mixer/keukenrobot met de menghaak en laat 5 minuten rusten.
Zet de snelheid op 4 en voeg de eieren één voor één toe. Wacht steeds tot het ei helemaal is opgenomen in het mengsel. Het deeg moet uiteindelijk een glanzende en gemakkelijk spuitbare consistentie hebben. Tip: wanneer je de menghaak recht naar boven optilt uit het deeg, moet er een V-vorm te zien zijn.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak het papier vochtig met een kwastje. Hierdoor worden de soezen lekker knapperig aan de buitenkant.
Spuit de soezen op de bakplaat. Maak met een natte wijsvinger de puntjes van de soezen plat.
Klop een ei los met een eetlepel water en bestrijk de soezen hiermee.
Bak 20 minuten op 200°C. Verlaag de temperatuur naar 175°C en bak dan nog eens 10 minuten.
Open de oven niet tijdens het bakken. Laat de ovendeur nog 20 minuten na het bakken dicht. Leg daarna de soezen op een afkoelrooster.
Vul de soezen met banketbakkersroom, slagroom of een andere vulling naar keuze.