Basisrecept gevlochten brioche
Deze heerlijke, zachte en boterige brioche is een genot om te eten en te maken.
Basisrecept gevlochten brioche
Deze heerlijke, zachte en boterige brioche is een genot om te eten en te maken.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
170 ml warme melk
18 g verse gist
70 g suiker
200 g eieren
60 g gesmolten boter
500 g bloem voor brood
5 g zout
1 eetlepel water
Stap voor stap
Doe de warme melk in een kom. Voeg de gist en 1 eetlepel suiker toe en meng totdat de gist is opgelost. Leg apart.
Doe 150 g eieren in de kom van de mixer/keukenrobot en bevestig de garde. Voeg de rest van de suiker en gesmolten boter toe en klop circa 1 minuut op snelheid 2. Voeg het gistmengsel toe en meng het geheel.
Bevestig de kneedhaak en stel snelheid 1 in. Voeg de tarwebloem geleidelijk toe. Voeg zout toe. Kneed het deeg 7 minuten. Doe het deeg in een ingevette kom en laat het circa 2 uur op een warme plek rijzen.
Snijd het deeg in 3 gelijke delen. Maak 3 strengen van het deeg. Druk de 3 strengen aan de bovenkant aan elkaar. Maak een vlecht van de brioche en druk het andere uiteinde samen, zodat de vlecht niet losraakt. Duw de uiteinden onder de vlecht vast en leg de vlecht op een ingevette bakplaat. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten op een warme plek rusten.
Meng het overige ei met een eetlepel water om eigeel te maken. Bestrijk de brioche met het eigeel en laat het 20 minuten op 180 °C bakken.