Gevlochten taart met blauwe bessen
Deze taart heeft een boterachtige, krokante korst en bevat een heerlijke zachte mix van blauwe bessen, suiker en sinaasappelschil. Iedere hap is een smaakexplosie.
Gevlochten taart met blauwe bessen
Deze taart heeft een boterachtige, krokante korst en bevat een heerlijke zachte mix van blauwe bessen, suiker en sinaasappelschil. Iedere hap is een smaakexplosie.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
360 g bloem
3 eetlepels suiker
100 g suiker
1 theelepels zeezout
225 g koude, ongezouten boter, in blokjes gesneden
15 g koude ongezouten boter voor de vulling, in blokjes gesneden
120 ml ijswater
1150 g Verse blauwe bessen, gewassen en droog
30 g maïzena
2 eetlepels sinaasappelrasp
Stap voor stap
Maak het deeg: Bevestig de deeghaak aan de mixer. Voeg bloem, suiker en zout toe aan de mengkom en roer gedurende 10 seconden met de mixer op stand 1. Voeg de koude boter toe terwijl de mixer roert en verhoog de snelheid vervolgens naar 2 gedurende 1 minuut. Ga dan roeren en giet langzaam het ijswater erin. Til de mengkom uit de mixer en vorm het deeg met je handen in twee gladde schijven. Wikkel de schijven in plastic folie en koel het deeg ten minste 1 uur in de koelkast.
Plaats het rooster in de oven op de derde stand van onder en verwarm de oven voor tot 200 °C als het deeg klaar is. Plaats ze in een grote schaal. Meng in een aparte kom de maïzena, suiker en geraspte sinaasappelschil samen. Zet apart.
Strooi wat bloem op het aanrecht en rol een schijf in een cirkel van ongeveer 0,5 mm dik. Plaats het deeg in de taartvorm en snijd de randen, waarbij je 2,5 cm overlaat (voor het krimpen nadat je het vlechtwerk hebt gemaakt). Rol de tweede schijf in een cirkel van hetzelfde formaat en snijd deze cirkel in repen van 2,5 cm.
Maak de vulling: Doe de blauwe bessen in een grote kom, voeg het suikermengsel toe en roer gelijkmatig. Giet vervolgens de blauwe bessen in de taartvorm. Voeg boter toe op de blauwe bessen. Weef de repen deeg in vlechten, snijd de randen van de repen af en vouw de repen en onderkant van de taart naar binnen. Druk de rand van het deeg aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van de taart met geklopt ei.
Plaats aluminiumfolie op het rek onder je bakplaat om vocht op te vangen dat over de rand borrelt tijdens het bakken. Plaats folie over de taart en bak de taart gedurende 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 175 °C en bak tot de bodem bruin is en het vocht duidelijk door de vlechten borrelt (duurt ongeveer 25-30 minuten). Verwijder het schild van de taart tijdens de laatste 10 minuten in de oven.