Bramenijs met chocoladestukjes
Dit romige ijs met bramen en pure chocolade in bijna elke hap is de perfecte manier om af te koelen op een warme dag.
Bramenijs met chocoladestukjes
Dit romige ijs met bramen en pure chocolade in bijna elke hap is de perfecte manier om af te koelen op een warme dag.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
430 g bramen, plus meer voor de garnering
200 g kristalsuiker, verdeeld
480 g Volle melk
240 g volle slagroom
1/2 vanilleboon, in de lengte doorgesneden en uitgeschraapt
100 g eierdooiers
110 g pure chocolade met 60% cacao, grof gehakt
3 g zeezoutvlokken
Stap voor stap
De roomijsmaker voorbereiden: Zet de vrieskom 24 uur voor gebruik in de vriezer en laat hem in de vriezer tot je de koude ijsbasis erin wilt doen.
Maak de bramenpuree: verwarm een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en doe de bramen erin, samen met 50 g suiker en 2 eetlepels water. Gebruik een pureestamper of houten lepel om de bramen te pletten. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Roer tijdens het sudderen af en toe door tot de bramen uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer 5–10 minuten.
Maak de ijsbasis: Doe de melk, 240 g slagroom, 100 g suiker, de vanilleboon en -zaadjes in een schone, middelgrote steelpan en verwarm op laag vuur. Breng de melk aan de kook en laat pruttelen tot de suiker is opgelost. Roer af en toe door.
Maak een ijsbad. Zet apart. Klop de eidooiers en het resterende 50 gram suiker in een middelgrote kom. Voeg geleidelijk 1 kopje warm melkmengsel toe aan de dooiers en blijf voortdurend kloppen om klontjes te voorkomen. Klop het dooiermengsel door het resterende melkmengsel in de steelpan tot alles goed gemengd is. Laat ongeveer 7–9 minuten op laag vuur staan en blijf voortdurend roeren met een rubberen spatel tot de custard aan de achterkant van de spatel blijft plakken. Doe de custard in een middelgrote kom en zet die in het ijsbad om af te koelen. Roer af en toe tot het mengsel is afgekoeld. Verwijder de vanilleboon uit de custard. Dek af en zet minimaal 4 uur, of een hele nacht, in de koelkast.
Haal de bramen van het vuur en doe ze in een fijnmazige zeef boven een kleine kom. Druk de bramen met een pollepel tegen de zeef, zodat het sap in de kom loopt. Gooi de braamresten weg en doe het sap weer in de steelpan. Laat ongeveer 5 minuten indikken op middelhoog vuur tot er ongeveer 172 g bramensap over is. Zet apart en laat afkoelen. Doe het sap in een luchtdicht bakje en zet dat in de koelkast.
Doe de bramenpuree en ijsbasis bij elkaar. Plaats de bevroren roomijsmaker op de KitchenAid Mixer. Plaats de roerspaan in de kom. Bevestig de aandrijfadapter op de motorkop van de mixer. Laat de kantelbare kop zakken of breng de kom omhoog, zodat de aandrijfadapter en roerspaan in elkaar grijpen.
Zet de mixer op snelheid 1 voordat je het bramenijsmengsel toevoegt. Giet de ijsbasis in de vrieskom terwijl de roerspaan ronddraait. Voeg na 15 minuten de gehakte chocolade toe. Laat 5–15 minuten draaien tot het ijs de consistentie heeft van softijs. Verwijder de roerspaan en schraap het ijs eraf met een rubberen spatel.
Doe het bramenijs met chocoladestukjes in een metalen bakblik van ongeveer 21,5 cm bij 11,5 cm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met zeezoutvlokken. Dek het blik af met plasticfolie en zet het enkele uren in de vriezer tot het stevig is of de hele nacht. Schep het ijs in kommen en garneer met verse bramen.