Chocolade dennenappels
Deze chocolade dennenappelcakejes zijn niet alleen een leuke, lekkere traktatie, maar ook perfect voor de feestdagen. Gemaakt met heerlijke chocolade en in de vorm een dennenappel, is dit dessert een lust voor het oog.
Chocolade dennenappels
Deze chocolade dennenappelcakejes zijn niet alleen een leuke, lekkere traktatie, maar ook perfect voor de feestdagen. Gemaakt met heerlijke chocolade en in de vorm een dennenappel, is dit dessert een lust voor het oog.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
Chocolate sponge cake
250 g basterdsuiker
3 eieren
175 g bloem
1 theelepels bakpoeder
80 g cacaopoeder
1/4 theelepels zout
Frosting
250 ml volle slagroom
150 g boter, zacht
120 g poedersuiker, gezeefd
100 g pure chocolade, gesmolten maar op kamertemperatuur
1 eetlepels zure room
15 g cacaopoeder
1/4 theelepels vanille-extract
20 ml espresso, vers gezet
125 g amandelschaafsel
Stap voor stap
Voor de chocoladecake: voeg de suiker en de eieren toe aan de kom van een mixer met daarop een platte menghaak. Mix op snelheid 4 tot er licht en luchtig beslag ontstaat.
Voeg de bloem, het bakpoeder, 80 g cacaopoeder en het zout toe. Mix op snelheid 1 tot alle ingrediënten net zijn gemengd. Zet de kom opzij.
Zet een draadgarde op de mixer en klop de room op tot er zachte pieken ontstaan.
Voeg de slagroom toe aan het cakebeslag en mix op snelheid 1 tot er een glad mengsel ontstaat. Bekleed de bodem van een rond cakeblik met bakpapier en vet de zijkanten in. Giet het cakebeslag in het ingevette blik en bak 45 minuten (of tot een prikker er schoon uitkomt) in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat afkoelen op een taartrooster en wikkel de cake, als de buitenkant koel aanvoelt, in plasticfolie en zet minstens een uur in de koelkast.
Voor het glazuur: voeg de boter, de poedersuiker en het resterende cacaopoeder toe aan de kom van een mixer met daarop een platte menghaak. Mix alles op hoge snelheid tot een romig geheel. Giet de gesmolten chocolade erbij en voeg de zure room, het vanille-extract en de espresso toe. Mix tot er een gladde botercrème ontstaat.
Voor het vormen van de dennenappelcakejes: gebruik een ovale koekjesvorm om vormpjes uit de cake te steken. Gebruik een mes om de randen bij te snijden en een bolling te maken. Bedek de cakejes met botercrème en doe daar het amandelschaafsel op. Bestuif ze met cacaopoeder.