Chocoladecake met ganache
Verwen jezelf met de ultieme droomcake voor chocoladeliefhebbers – deze decadente chocoladecake met ganache heeft het allemaal. Sappige, luxueuze lagen chocoladecake zijn royaal gevuld en aan de buitenkant afgewerkt met een laag fluweelzachte ganache, wat bij elkaar een hemels dessert oplevert waarmee je je trek in chocolade helemaal kunt stillen.
Chocoladecake met ganache
Verwen jezelf met de ultieme droomcake voor chocoladeliefhebbers – deze decadente chocoladecake met ganache heeft het allemaal. Sappige, luxueuze lagen chocoladecake zijn royaal gevuld en aan de buitenkant afgewerkt met een laag fluweelzachte ganache, wat bij elkaar een hemels dessert oplevert waarmee je je trek in chocolade helemaal kunt stillen.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
110 g + 340 g ongezouten boter, zacht
290 g poedersuiker
75 g ongezoet cacaopoeder
80 ml Volle melk
4 g vanille-extract
1/4 + 1/2 theelepels zout
75 g cacaopoeder van een Nederlands merk (donkerbruin)
115 ml kokend water
450 g kristalsuiker
2,5 theelepels puur vanille-extract
4 groot ei, licht geklopt
360 g gezeefd cakemeel
4 g baksoda
240 ml melk
Stap voor stap
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Plaats twee rekken in het midden van de oven. Vet drie ronde cakevormen van 20-bij-5-cm in met boter; bekleed de bodem van de drie vormen met bakpapier. Bestuif de zijkant en bodem van de drie cakevormen met cacaopoeder; tik overtollig cacaopoeder eraf.
Bevestig het zeefhulpstuk aan de KA Mixer (waaraan de menghaak is bevestigd) en druk op de tarraknop om de weegschaal op nul in te stellen.
Voeg (Nederlandse, donkerbruine) cacaopoeder toe in de vultrechter voor ingrediënten en weeg af. Zet de mixer naar snelheid 4 en zeef de cacao in een middelgrote kom. Klop er kokend water doorheen. Zet apart en laat afkoelen.
Klop 340 g boter romig op snelheid 2 totdat deze licht en luchtig is.
Doe 450 g suiker in de vultrechter voor ingrediënten en weeg de suiker af. Zet de mixer naar de 'roerstand' en zeef de suiker er geleidelijk in totdat het mengsel licht en luchtig is. Klop de vanille erdoorheen. Druppel de eieren erin, beetje bij beetje, waarbij je na elke toevoeging klopt totdat het beslag niet glad meer is maar stijf.
Klop de melk in het achtergehouden cacaomengsel.
Voeg het meel, bakpoeder en 1/2 theelepel zout toe in de vultrechter voor ingrediënten en weeg deze ingrediënten. Druk voor elk ingrediënt dat je gaat wegen steeds eerst de tarraknop in zodat het gewicht weer op nul wordt ingesteld. Roer de ingrediënten in de vultrechter om ze te combineren. Zeef de droge ingrediënten erin, met de mixer in de 'roerstand'. Voeg het cacaomengel beetje bij beetje toe aan het beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie voorbereide cakevormen. Bak gedurende 35 tot 45 minuten, waarbij je de cakevormen van plaats verwisselt voor gelijkmatig bakken. Als je een satéprikker (of iets dergelijks) in het midden van elke cakelaag steekt en deze er droog uitkomt, zijn de cakelagen gaar. Breng de lagen over naar een of meer roosters; laat ze 15 minuten afkoelen. Haal de cakes uit de cakevormen en plaats ze weer terug op de rekken, met de bovenzijde naar boven, totdat ze volledig zijn afgekoeld.
Glazuur - Klop in een mengkom van je mixer waaraan het gardehulpstuk is bevestigd 110 g boter gedurende 1 minuut op snelheid 4 totdat het een glad mengsel is geworden. Voeg 290 g poedersuiker en 75 g cacaopoeder toe. Zet de mixer op snelheid 2 en voeg er langzaam melk, vanille en 1/4 theelepel zout aan toe. Meng gedurende 4 minuten tot alles glad is.
Haal het bakpapier van de onderkant van de cakelagen af. Gebruik straks de mooiste laag voor de bovenkant. Plaats een cakelaag op een serveerschaal; smeer 1/4 van het chocoladeglazuur over de bovenkant. Plaats de tweede cakelaag erbovenop. Smeer ook over deze laag 1/4 van het glazuur. Zet hierop de derde cakelaag. Bestrijk de hele buitenkant van de cake met de rest van het glazuur. Serveer.