De dagelijkse ambachtelijke boule
Dit brood is perfect voor alles, van simpelweg boter en confituur, tot sandwiches en soppen in een bord warme soep.
De dagelijkse ambachtelijke boule
Dit brood is perfect voor alles, van simpelweg boter en confituur, tot sandwiches en soppen in een bord warme soep.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
375 g bloem
6 g droge gist
8 g zout
300 ml warm water (ongeveer 37°c)
Stap voor stap
Bereid al je ingrediënten voor op je werkplek. Verwarm de broodkom door deze met heet water te vullen. Giet het water vervolgens af en dep droog. Doe de bloem, gist en zout in de broodkom en bevestig deze op je KitchenAid Artisan mixer/keukenrobot, plaats de deeghaak en vergrendel de kop van de deeghaak op zijn plaats. Zet de mixer/keukenrobot op snelheid 2 voor het mengen van droge ingrediënten. Voeg na ongeveer 30 seconden, het warm water langzaamaan toe. Laat de mixer/keukenrobot de ingrediënten 1,5 tot 2,5 minuten kneden, of, tot het deeg loskomt van de kom maar nog nat en niet goed gemengd is. Kneed niet te veel. (Het is niet erg als er aan de rand nog bloem achterblijft.) Haal het deeg van de haak en verwijder de broodkom. Bestrooi de bovenkant met een beetje bloem. Draai het deeg met de hand om en wentel het in de bloem, dek de kom vervolgens af met het deksel. (OPMERKING: Het deeg zal kleverig zijn. Het is nu niet nodig om het deeg te vormen of extra te kneden). Laat het deeg 60 minuten rijzen.
Verwijder het deksel van de kom en trek het deeg er voorzichtig uit. Leg het op een rijkelijk met bloem bestrooid oppervlak. Met de deegbal voor jou, pak het deeg aan de bovenkant vast en trek het van je weg en vouw het dan naar het midden, zoals een envelop. Draai het deeg een beetje en doe hetzelfde met het gedeelte dat nu bovenaan ligt. Blijf draaien, trekken en het deeg naar het midden vouwen tot je drie tot vier volledige cirkels hebt gemaakt. (Je zult merken dat het moeilijker wordt om het deeg uit te rekken naarmate je verder werkt.) Na de laatste keer uitrekken en vouwen, draai je het deeg om met de vouwkant naar beneden. Plaats beide handen voorzichtig aan weerszijden van de deegbal en krul je rechterhandpalm zachtjes rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de deegbal op het oppervlak draait. Hierdoor wordt het deeg gladder en krijgt het een ronde vorm.
Laat het deeg op zijn plaats liggen terwijl je de broodkom snel uitwast en goed afdroogt. Bestrooi de binnenkant van de broodkom en de bovenkant van het deeg royaal met bloem. Leg het deeg, met de vouwkant naar beneden, terug in de broodkom. Dek de kom af met het deksel en laat het nog 30 minuten rijzen.
Terwijl het deeg voor de tweede keer rijst, verwarm je de oven voor op 230 °C. (OPMERKING: Plaats het rooster zo goed mogelijk in het midden van de oven, maar zorg ervoor dat het deksel van de broodkom er nog op past). Wanneer je klaar bent om te bakken, verwijder je het deksel van de broodkom en bekleed je de binnenkant van het deksel met een rond stuk bakpapier. Keer de deegbal uit de broodkom voorzichtig om op het met bakpapier beklede oppervlak (zodat de vouwkant nu naar boven is). Zorg ervoor dat het niet plat wordt of zijn vorm verliest. Verwijder de overtollige bloem uit de broodkom, bedek het deeg vervolgens met de broodkom en plaats het in de oven. Bak gedurende 30 minuten. Verwijder vervolgens de broodkom van het brood en bak nog 10 minuten of tot de korst mooi goudbruin is. Leg op een koelrek en laat het afkoelen alvorens te snijden.
Het is altijd het beste om de bloem af te wegen als je brood maakt. Als je geen keukenweegschaal hebt, druk de bloem dan niet samen bij het afmeten. Schud de bloem voordat je de maatbeker vult en gebruik vervolgens de achterkant van een keukenmes om het teveel boven de rand af te schrapen. De temperatuur van het water is een essentieel onderdeel voor het maken van brood. Als je geen thermometer hebt om de watertemperatuur te testen, is het gebruik van heet water uit je keukenkraan (in plaats van opwarmen in een magnetron) de beste optie. De truc is om je maatbeker te vullen met heet water, het uit te gieten, en dan de hoeveelheid af te meten die nodig is voor het brood. Dit zal ervoor zorgen dat het glas niet de warmte uit het water trekt voordat je het aan het deeg toevoegt. Het is niet nodig om de bovenkant van dit brood in te snijden tijdens het bakken. Wanneer het deeg na de tweede rijscyclus op het deksel wordt gekeerd, zijn er natuurlijke barsten (van het rek- en vouwproces) die groter zullen worden en dit brood het perfecte ambachtelijke uitzicht geven.