Engelse pudding
Deze machtige, zoete en donkere pudding is een traditioneel Brits dessert dat na de kerstmaaltijd wordt geserveerd.
Engelse pudding
Deze machtige, zoete en donkere pudding is een traditioneel Brits dessert dat na de kerstmaaltijd wordt geserveerd.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
100 g ontpitte dadels, grof gehakt
100 g gedroogde cranberry's
100 g rozijnen
100 g gekonfijte kersen
100 g gekonfijte sinaasappelschilletjes, grof gehakt
50 g pecannoten, grof gehakt
1 theelepel gember, geraspt
1 theelepel kaneel
100 ml grand marnier
100 g boter, zacht
100 g bruine suiker
2 grote eieren, geklopt
50 g zelfrijzend bakmeel
85 g vers wit broodkruim
Stap voor stap
Doe de dadels, cranberry's, rozijnen, gekonfijte kersen, gekonfijte sinaasappelschilletjes en gember in een pan. Voeg sinaasappelsap, sinaasappelrasp en Grand Marnier toe en verwarm het mengsel 10 minuten op een lage temperatuur. Roer af en toe totdat de ingrediënten zijn opgenomen en het mengsel kleverig is. Zet apart en laat afkoelen.
Doe de boter, suiker, eieren en het zelfrijzend bakmeel in de kom van een mixer/keukenrobot met platte menghaak. Zet de snelheidshendel op 6 en mix tot het mengsel romig is.
Voeg het vruchtenmengsel, de noten, het broodkruim en de kaneel toe. Meng op roersnelheid tot dit mengsel net is opgenomen.
Vet een puddingvorm licht in en bedek de onderkant met een rond stukje bakpapier.
Doe het mengsel in een puddingvorm. Bedek de vorm met bakpapier en folie. Maak dit stevig vast met touw en plaats de vorm in een stoomkoker of grote pan met voldoende zachtjes kokend water dat tot halverwege de zijkanten van de kom komt.
Laat 4 uur stomen in een voorverwarmde oven van 160 °C, afgedekt met een deksel. Controleer tijdens het koken het waterniveau en vul zo nodig bij.
Laat afkoelen. Garneer met poedersuiker en versier met bijvoorbeeld sinaasappel, cranberry's en rozemarijn.