Gelaagde citroen-rozemarijncake met donkere bessen
Een heerlijk samenspel van sprankelende citroen en aardse rozemarijn, in laagjes met een rijke botercrème van vanillebonen en een huisgemaakte bessen-chia-jam. Met deze cake met uniek smaakprofiel maak je zeker indruk, ideaal voor het vieren van speciale gelegenheden zoals verjaardagen of knusse avonden met vrienden.
Gelaagde citroen-rozemarijncake met donkere bessen
Een heerlijk samenspel van sprankelende citroen en aardse rozemarijn, in laagjes met een rijke botercrème van vanillebonen en een huisgemaakte bessen-chia-jam. Met deze cake met uniek smaakprofiel maak je zeker indruk, ideaal voor het vieren van speciale gelegenheden zoals verjaardagen of knusse avonden met vrienden.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
330 g cakemeel
330 g kristalsuiker
5 g bakpoeder
1 theelepels zout
400 g ongezouten boter, zacht
4 grote eieren, op kamertemperatuur
240 g zure room, op kamertemperatuur
1 eetlepels citroenrasp van 2 citroenen
6 eetlepels sap van 2 citroenen
1 eetlepel + extra takjes voor garnering verse rozemarijn, fijngehakt
1 theelepels vanille-extract
1 theelepels amandelextract
270 g bosbessen
225 g bramen
1 theelepels chiazaad
690 g poedersuiker
2 theelepels vanillepasta (of het merg uit een vanillestokje)
2-4 eetlepels volle melk of room
Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet drie cakevormen van 20 cm in met boter en bestrooi met bloem.
Maak de cakelagen: Meng in een middelgrote kom zure room met citroensap, citroenrasp, fijngehakte rozemarijn, vanille en amandelextract. Zet apart.
Meng in een kom voor mixers de cakemeel, suiker, bakpoeder en 3/4 theelepel zout. Bevestig de kom aan een mixer met platte menghaak. Draai de mixer naar snelheid 1 om de droge ingrediënten te mengen. Houd snelheid 1 aan en voeg van 170 g boter elke keer 1 eetlepel toe totdat het mengsel er zanderig en kruimelig uitziet. Zet de mixer uit en schraap het mengsel van de zijkanten omlaag.
Voeg de eieren een voor een toe, en zorg dat elk ei is opgenomen in het mengsel voordat je het volgende ei toevoegt. Zet de mixer uit en schraap het mengsel van de zijkanten omlaag. Zet de mixer op snelheid 4 en voeg ⅓ van het zureroommengsel toe. Mix gedurende 2 minuten, stop en schraap het mengsel los. Zet de mixer op snelheid 4 en voeg het volgende ⅓ deel van het zureroommengsel toe. Meng 2 minuten. Stop en schraap het mengsel los. Zet de mixer dan weer op snelheid 4 en voeg het laatste deel van het zureroommengsel toe. Meng twee minuten.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de drie cakevormen en bak het gedurende 22-27 minuten of totdat de zijkanten van de cake lichtjes loskomen van de randen. Laat de cakes afkoelen in hun vorm gedurende 10 minuten, keer ze daarna om op draadroosters en laat ze volledig afkoelen voordat je glazuur aanbrengt en de cake afmaakt.
Maak de bessenjam: Meng 90 g blauwe bessen en 75 g zwarte bessen in een kleine foodprocessor of hakmolen. Ga door totdat alles gepureerd is. Stop en voeg de chiazaden toe, hak alles daarna nog eens 30 seconden. Laat de jam rusten zodat die kan indikken. Bewaar extra bessen voor de garnering.
Maak het glazuur: Klop in een schone kom, bevestigd aan een mixer met platte menghaak, 230 g boter romig op middelhoge snelheid gedurende 2 minuten. Zet de mixer uit en voeg poedersuiker, vanillepasta en zout toe. Zet de mixer op lage snelheid om alles te mengen, en stop tussendoor indien nodig om het mengsel los te schrapen. Kies dan een hoge snelheid om het glazuur gedurende 2-3 minuten te kloppen. Zet de mixer weer op een lage snelheid en voeg 2 eetlepels melk of room toe. Klop alles op hoge snelheid. Voeg indien nodig extra melk of room toe om een luchtig en smeerbaar resultaat te krijgen.
Om de cake op te bouwen, leg je de onderste laag op een cakeschaal. Leg bakpapier om de randen van de cake. Voeg ongeveer 100 g glazuur toe aan het midden van de cakelaag en verdeel het glazuur gelijkmatig over de randen of spuit het erop, zodat er een kleine opstaande rand ontstaat waarbinnen de fruitjam blijft zitten. Voeg 3-4 eetlepels fruitjam toe en verdeel deze, laat daarbij ongeveer 2,5 cm van de rand van de cakelaag vrij. Leg er een volgende laag cake op en herhaal het proces met glazuur en jam. Leg de laatste cakelaag erop en maak de cake af met glazuur. Verdeel een beetje glazuur over de zijkanten van de cake, maar zorg dat je de verschillende cakelagen nog steeds ziet voor het 'naked cake-effect'. Verwijder het bakpapier om de onderste laag. Maak de cake af met een mooie topping van verse bessen en leg de rozemarijntakjes rond de randen.