Kaneel koffiecake
Een eenvoudig recept voor een heerlijke zelfgemaakte cake.
Kaneel koffiecake
Een eenvoudig recept voor een heerlijke zelfgemaakte cake.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
200 g kristalsuiker
55 g ongezouten boter, zacht
2 grote eieren, kamertemperatuur
75 g volvette zure room
240 g bloem
1/2 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel puur vanille-extract
100 ml koffie
20 g ongezouten boter, zacht (streuseltopping)
100 g kristalsuiker (streuseltopping)
1 theelepel bloem (streuseltopping)
1 theelepel gemalen kaneel (streuseltopping)
Stap voor stap
Stel het KitchenAid koffiezetapparaat in en zet de koffie. Meet 100 ml koffie af en zet dit even apart.
Bevestig de zeef met weegschaal op de mixer/keukenrobot. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout op snelheid 4. Zet apart.
Doe boter en suiker de kom van een mixer/keukenrobot. Meng gedurende 1 minuut op snelheid 4 met de platte menghaak.
Voeg eieren, zure room, koffie en vanille-extract toe. Meng gedurende 30 seconden op snelheid 4.
Doe de natte en droge ingrediënten bij elkaar en mix op snelheid 2 totdat alles gemengd is.
Giet het beslag in een bakblik dat is bedekt met bakpapier.
Streuseltopping: doe bloem, suiker, kaneel en boter in de kom van een mixer/keukenrobot met platte menghaak. Mix tot het mengsel kruimelig is.
Strooi de streuseltopping over het cakebeslag.
Bak 1 uur in een voorverwarmde oven van 170 °C. De cake is klaar als je een tandenstoker in het midden kunt steken en die er schoon uitkomt. Laat de cake 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.