Klassieke pesto
Klassieke pesto
Hulpmiddelen
Ingrediënten
35 g pijnboompitten
125 ml extra vergine olijfolie, plus meer indien nodig
50 g verse basilicumblaadjes
35 g geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepels vers citroensap
Naar smaak zeezout
Naar smaak versgemalen zwarte peper
Stap voor stap
Pijnboompitten kun je roosteren door een laagje in een zware koekenpan te doen. Zet het vuur middelhoog en beweeg de pitten regelmatig door de pan. Laat 1 tot 2 minuten bakken tot ze lichtbruin zijn.
Doe de olie, basilicum, kaas, noten en een eetlepel citroensap (indien gewenst) in de blenderkan van de KitchenAid ARTISAN Power Plus Blender. Bevestig het deksel en draai de knop naar snelheid 3 of 4. Meng ongeveer een minuut tot een egaal mengsel en gebruik eventueel de stamper met flexibele rand om de ingrediënten omlaag te duwen. Mogelijk moet je de blender een paar keer stoppen om ingrediënten van de zijkanten en bodem van de kan te schrapen, zodat alles goed wordt gemengd.
Als de pesto te dik is, voeg dan nog wat olie toe. Breng indien nodig op smaak met zout, peper en meer citroensap. Serveer in een keer of doe de pesto in een luchtdicht bakje. Je kunt hem maximaal twee dagen in de koelkast en drie maanden in de vriezer bewaren (de pesto wordt naar verloop van tijd donkerder).
Hussel de pesto door versgekookte linguine, tortellini of andere pasta, of smeer hem op gegrilde kip of krokant gebakken vis. Pesto is ook heerlijk op een tosti of gemengd met mayonaise voor tongstrelende sandwichspread.