Marinara-tomatensaus met tuinkruiden
Klassieke marinarasaus is heerlijk als pasta- of pizzasaus, met geroosterd rustiek brood en groenten, of als saus waarin je verse eieren zonder schaal of stevige witvis zoals zwaardvis rustig laat pocheren. De saus van dit recept kun je in potjes bewaren of invriezen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van deze zomerse smaak.
Marinara-tomatensaus met tuinkruiden
Klassieke marinarasaus is heerlijk als pasta- of pizzasaus, met geroosterd rustiek brood en groenten, of als saus waarin je verse eieren zonder schaal of stevige witvis zoals zwaardvis rustig laat pocheren. De saus van dit recept kun je in potjes bewaren of invriezen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van deze zomerse smaak.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
2.3 kg rijpe verse tomaten (roma- of pruimtomaten zijn het meest geschikt)
1 eetlepels tomatenpuree
120 ml extra vierge olijfolie
6 kruidnagel knoflook
300 g 1 grote ui, grof gehakt
120 ml Chianti of andere droge Italiaanse rode wijn
2 eetlepels kristalsuiker
130 g pecorinokaas, geraspt
14 g verse oreganoblaadjes, fijn gehakt
20 g verse basilicumblaadjes, fijn gehakt
1 eetlepels fijn zeezout
Stap voor stap
Met dit recept maak je ongeveer 2 liter marinarasaus.
Bevestig de fruit- en groentezeef op de mixer. Plaats een grote kom onder de zeef om het gezeefde tomatensap op te vangen en plaats een kleinere kom aan het einde van de zeef om de pulp op te vangen.
Was de tomaten en snijd deze in kleine blokjes. De blokjes moeten klein genoeg zijn om in de fruit- en groentezeef te passen. Leg de stukjes knoflook, ui en tomaat op het grote voedselblad en gebruik de stamper om de ingrediënten door de zeef te duwen. Gebruik een spatel en zorg ervoor dat al het sapmengsel uit het accessoire komt; gooi de pulp weg.
Verwarm alle ingrediënten (behalve de Parmezaanse kaas en de kruiden) in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, waarbij je goed roert om alles door elkaar te mengen. Zet het vuur lager en laat de saus op een lage stand sudderen. Doe dit gedurende 45 - 60 minuten, of totdat de saus is ingekookt tot de gewenste dikte. Neem de pan van het vuur en roer de verse kruiden en Parmezaanse kaas erdoor. Proef het en breng het desgewenst op smaak met peper en zout.
Geniet er meteen van met verse pasta of een bijgerecht naar keuze. Je kunt de saus ook laten afkoelen tot deze op kamertemperatuur is, afdekken en tot vijf dagen bewaren in de koelkast. Invriezen en tot zes maanden later nog gebruiken is ook mogelijk. Of volg instructies voor inblikken om de houdbaarheidsduur maximaal te verlengen.