Skip the navigation

Quiche met courgette en kruiden

KitchenAid Chef

Wie zegt dat courgette een saaie groente is? Maak er maar eens een quiche mee, dan weet je wel beter.

herbedzucchiniquiche_wallpaper.jpg

Quiche met courgette en kruiden

KitchenAid Chef

Wie zegt dat courgette een saaie groente is? Maak er maar eens een quiche mee, dan weet je wel beter.

Hulpmiddelen

FoodProcessor
Voorbereiden
45min
Koken
35min
Totaal
1h20
Serveren
6
Moeilijkheidsgraad
Gevorderd

Ingrediënten

180 g Bloem

115 g ongezouten boter, koud

50 g bakvet, in stukjes gesneden en bevroren

1/4 + 1 theelepels zout

75 ml Water

4 grote eieren

120 ml zware room

120 ml melk

1 theelepels peper

1/2 theelepels knoflookpoeder

220 g courgette

140 g pittige cheddar, gruyère en fontinakaas of een andere harde witte kaas

20 g peterselie, grof gehakt

1/2 Verse tijm

Stap voor stap

  1. Plaats het deegmes in de foodprocessor. Doe de bloem, 1/4 theelepel zout, de boter en het bakvet in de mengkom. Vergrendel het deksel en pulseer 8-10 keer. Haal de stamper uit de vultrechter en voeg 1 eetlepel ijswater per keer toe. Pulseer telkens nadat je ijswater hebt toegevoegd. Pulseer daarna nog 5 of 6 keer of totdat het mengsel er vochtig uitziet. (OPMERKING: niet te veel bewerken. De nootjes boter moeten de grootte van een erwt hebben).

  2. Giet het deegmengsel over in een grotere mengkom. Druk het deeg voorzichtig tegen de zijkanten van de kom en maak van alle kruimels een bal. Druk de bal plat tot een schijf, bestuif beide kanten met wat bloem en wikkel het deeg in plasticfolie. Laat het deeg in de koelkast 30 minuten rusten en koelen.

  3. Bak de taartbodem blind. Bestuif je werkoppervlak lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een grote cirkel van 5-7 mm dik. Gebruik de deegroller om het deeg uit te rollen en leg de cirkel dan in de taartvorm. Verwijder het overtollige deeg, maak ribbels in de rand van het deeg en prik het oppervlak in met een vork. Laat de taartbodem dan goed koud worden in de vriezer (ongeveer 20 minuten) voordat je die bakt. Terwijl de taartbodem koud wordt, zet je de bakplaat in het onderste derde gedeelte van de oven en verwarm je die voor op 220 °C.

  4. Als de taartbodem goed is koud is, scheur dan een vierkant stuk aluminiumfolie af en beboter in het midden een rondje dat 5 cm breder is dan je taartvorm. Leg de beboterde kant naar beneden op de koude taartbodem en druk de folie helemaal aan tegen de zijkanten. Bedek het oppervlak van de taartvorm met gewone gedroogde bonen (of bakgewichten of bakparels als je die hebt) en bak de bodem 15-18 minuten, of totdat de zijkanten bruin beginnen te worden. Haal de taartbodem uit de oven en verwijder voorzichtig de bakgewichten, de bonen of de bakparels en het aluminiumfolie. Verminder nu de oventemperatuur tot 190 °C en zet de taartbodem nog 4-6 minuten terug. Als de taartbodem goudbruin is, haal die dan uit de oven en zet hem opzij om af te koelen op een rooster.

  5. Maak de vulling. Plaats de raspschijf in de foodprocessor. Vergrendel het deksel en zet de foodprocessor op een hoge stand. Doe de courgette in de vultrechter en gebruik de stamper om de courgette door de rasp te duwen. Schep de geraspte courgette over in een fijne zeef waar een kom onder staat. Strooi wat zout over de courgette, roer het zout er gelijkmatig doorheen en zet de courgette daarna apart.

  6. Plaats de raspschijf terug in de foodprocessor. (Je hoeft de mengkom niet schoon te maken.) Vergrendel het deksel en zet de foodprocessor op een hoge stand. Snijd de kaas in blokjes die in de vultrechter passen. Doe dan de kaas in de vultrechter en gebruik de stamper om de kaas door de rasp te duwen. Schep de geraspte kaas over in een grotere mengkom.

  7. Plaats de opklopschijf in de foodprocessor. (Je hoeft de mengkom niet schoon te maken.) Doe de eieren, de melk, de room en 1 theelepel zout, peper en knoflookpoeder in de mengkom. Vergrendel het deksel, zet de foodprocessor op een hoge stand en klop het mengsel 10-12 seconden. Giet het mengsel in de kom met kaas en voeg er de gehakte peterselie, de verse tijm en het citroenrasp aan toe.

  8. Knijp met je hand het vocht uit de courgette en druk die tegen de fijne zeef om hem zo droog mogelijk te krijgen. Doe de courgette bij het eimengsel en roer totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Leg de voorbereide taartbodem op een bakplaat en giet dan het eimengsel in de taartvorm. Bak de quiche 30-35 minuten of totdat het midden omhoog komt en licht goudbruin is. Gebruik de eerste 20 minuten dat de quiche bakt een taartschild zodat de taartbodem niet te bruin wordt. Laat de quiche vóór het opdienen ten minste 30 minuten afkoelen op een rooster.

  9. Tip: om te voorkomen dat de rand van de taartbodem te bruin wordt, kun je een folieschild gebruiken (of een taartschild als je die hebt). Om een folieschild te maken, vouw je een stuk folie van ongeveer 30 cm in vieren. Knip het midden uit met een schaar en rond de randen af zodat je een ring van 5 cm breed krijgt. Vouw de ring open plaats deze op je taart. Verwijder de foliering de laatste 10 minuten baktijd.

Copy of pdp-promo-banner winter-offers nl solden

Wintersale