Roggebrood met rozijnen en hazelnoten
Roggebrood met rozijnen en hazelnoten
Hulpmiddelen
Ingrediënten
350 g bloem
100 g roggemeel
10 g droge instant gist
5 g zout
300 ml warm water (ongeveer 40 °c)
80 g rozijnen
40 g hazelnoten, fijngehakt
Stap voor stap
Vul de broodkom met heet water om hem te verwarmen, giet het water eruit en dep de kom droog. Doe de twee soorten bloem, gist en zout in de broodkom. Bevestig de broodkom aan de KitchenAid mixer/keukenrobot. Plaats de kneedhaak en vergrendel de kop op zijn plaats. Zet de mixer/keukenrobot op snelheid 2 en mix 30 seconden om de droge ingrediënten te mengen. Schenk er langzaam warm water bij. Laat de mixer de ingrediënten 2 minuten kneden. Voeg de rozijnen en fijngehakte hazelnoten toe en kneed nog 8 minuten op snelheid 2. Haal het deeg van de haak en verwijder de broodkom. Bestuif de bovenkant van het deeg met een beetje bloem. Draai het deeg met de hand om en breng een laagje bloem aan op het deeg. Sluit de kom vervolgens af met het deksel. Laat het deeg 60 minuten rijzen.
Haal het deksel van de kom en haal het deeg eruit. Breng het voorzichtig over naar een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het deeg met de hand door het gedurende 3 minuten voortdurend uit te rekken en te vouwen. Maar er een bal van door een uiteinde van het deeg te pakken en uit te rekken. Vouw het uiteinde vervolgens in het midden van het deeg, alsof je een envelop vouwt. Herhaal dit totdat het deeg een rond brood vormt. Plaats beide handen voorzichtig aan beide zijden en krul je rechterhandpalm voorzichtig rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de bal op het oppervlak draait. Hierdoor wordt het deeg glad gekneed tot een ronde platte vorm.
Bekleed het deksel van de broodkom met bakpapier. Leg het deeg op het deksel en dek het af met de broodkom. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 °C terwijl het deeg voor de tweede keer rijst. Zet de broodkom in de oven. Bak 30 minuten. Gebruik ovenwanten om de broodkom voorzichtig uit de oven te halen. Bak het brood nog 5 minuten of tot de korst goudbruin is. Haal de kom uit de oven en laat het brood afkoelen voordat je het aansnijdt.