Tarte tatin met citrus
Deze sappige cake boordevol heerlijke smaken, op smaak gemaakt met een vleugje sinaasappelrasp en kardemom, geeft een perfect bakresultaat, en is een verbluffend dessert dat zowel je ogen als je smaakpapillen zal bevallen.
Tarte tatin met citrus
Deze sappige cake boordevol heerlijke smaken, op smaak gemaakt met een vleugje sinaasappelrasp en kardemom, geeft een perfect bakresultaat, en is een verbluffend dessert dat zowel je ogen als je smaakpapillen zal bevallen.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
225 g + 110 g boter, op kamertemperatuur
75 g kristalsuiker
65 g + 100 g bruine suiker
2 grote eieren, op kamertemperatuur
45 ml vers geperst sinaasappelsap (elk type sinaasappel is geschikt)
2 theelepels vanille-extract
185 g bloem
1 g bakpoeder
1 g baksoda
4 g kardemom
2 g zout
180 g volvette naturel Griekse yoghurt
10 kumquats or 2 oranges kumquat of navelsinaasappel
2 bloedsinaasappels
1 grapefruit, kleine
2 bruine suiker
Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een rond cakeblik van 23 cm doorsnee met bakpapier zodat de bodem en zijkanten van het blik met papier bedekt zijn. Vouw het bakpapier zodat het strak tegen de zijkant aan zit, als een hoed die ondersteboven ligt. Bespuit met een anti-aanbakspray.
Snij met een scherp schilmesje de kapjes van de sinaasappels en grapefruit af. Snij de schil eraf. Volg hierbij de ronding van het fruit en verwijder zoveel mogelijk van het witte gedeelte van de schil. Snij in dwarsrichting ronde schijfjes van 0,5 cm dik en verwijder eventuele pitjes; zet ze aan de kant. Snij van de kumquats ronde schijfjes van 0,5 cm dik en verwijder eventuele pitjes; zet ze aan de kant.
Bevestig het zeefhulpstuk (zonder de zeefeenheid) aan de mixer (waaraan het gardehulpstuk is bevestigd), en druk op de tarraknop om de weegschaal op nul in te stellen. Doe 100 g bruine suiker in de vultrechter voor ingrediënten en weeg de suiker af. Voeg de bruine suiker toe in de mengkom van de mixer door de vulkoker.
Smelt 110 g boter, giet de bruine suiker erover en roer totdat de suiker begint op te lossen. Spreid het mengsel uit over de bodem van de voorbereide bakvorm. Bedek de bodem met de voorbereide citrusvruchten. Zet apart.
Voeg 65 g bruine suiker en 75 g kristalsuiker toe aan de vultrechter voor ingrediënten en weeg af. Druk steeds eerst op de tarraknop voordat je een volgend ingrediënt gaat afwegen. Voeg de twee soorten suiker toe aan de mengkom van de mixer door ze in de vulkoker te doen. Voeg 225 g boter toe en klop de boter en twee soorten suiker samen op snelheid 6 totdat het mengsel licht en luchtig is. Voeg de eieren, het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en het vanille-extract eraan toe. Meng alles door elkaar.
Verwijder de garde uit de mixer en bevestig de menghaak. Voeg de zeefeenheid toe aan het zeefhulpstuk.
Voeg de bloem, het bakpoeder, de kardemom en het zout toe in de vultrechter voor ingrediënten en weeg deze af. Druk steeds eerst op de tarraknop voordat je een volgend ingrediënt gaat afwegen. Roer de ingrediënten in de vultrechter om ze te combineren. Zet de mixer op snelheid 2 en zeef de droge ingrediënten in de mengkom van de mixer, waarna je ook de yoghurt er langzaam inroert. Het vormt een dik mengsel.
Giet het beslag over de voorbereide citrusschijfjes, waarbij je het beslag gelijkmatig tot aan de randen verspreidt.
Bak gedurende 35 minuten en laat helemaal afkoelen. Keer daarna de tarte tatin ondersteboven op een serveerschaal.