Thaise pindasaus
Dit recept voorziet je van een geurige en romige Thaise pindasaus, doordrenkt met aromatische specerijen zoals galangal en citroengras. Perfect om te dippen of als bijgerecht.
Thaise pindasaus
Dit recept voorziet je van een geurige en romige Thaise pindasaus, doordrenkt met aromatische specerijen zoals galangal en citroengras. Perfect om te dippen of als bijgerecht.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
2 eetlepels pindaolie
50 g sjalot, dun gesneden
4 knoflookteentjes, dun gesneden
5 cm galangal, geschild en in plakjes gesneden
1 stengel citroengras - de uiteinden afgesneden, buitenste laag geschild en in stukjes van 1 cm gesneden
220 g rauwe, gepelde pinda's
400 ml kokosmelk
1 eetlepels tamarindepasta
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels limoensap
1 eetlepels bruine suiker
1 thaise chili, uiteinden afgesneden en zaadjes verwijderd
120 ml Water
Stap voor stap
Verhit een sauspan op middelhoog vuur en voeg de pindaolie toe. Verlaag het vuur tot een middelgrote vlam en voeg de in plakjes gesneden sjalotten, knoflook, galangal en citroengras toe. Verhit tot het geurig wordt, ongeveer 3-4 minuten, af en toe roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg de pinda's toe en roer met een grote lepel om de pinda's volledig te bedekken met het mengsel. Bak nog 2-3 minuten om de pinda's te roosteren.
Voeg kokosmelk, tamarindepasta, vissaus, limoensap, bruine suiker, chili (indien gebruikt) en water toe. Dek af en laat 10-12 minuten sudderen. Af en toe roeren.
Haal de pan van het vuur. Bevestig de panbeschermer aan de mixstaaf van je draadloze staafmixer. Bevestig de mixstaaf van de draadloze staafmixer aan de basis en dompel de mixer onder in de pan om te mengen. Begin op een lagere snelheid wanneer de stukjes groot zijn en verhoog dan de snelheid naarmate het mengsel gladder wordt. Laat de blender ongeveer een minuut draaien tot het mengsel glad is.
Het is een dikke saus. Als je een dunner sausje wilt, voeg dan telkens een extra eetlepel water toe en meng opnieuw totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.