Wintergalette
Een hartige galette met wintergroenten, verkruimelde feta en een krokante, prachtig goudbruin gebakken korst.
Wintergalette
Een hartige galette met wintergroenten, verkruimelde feta en een krokante, prachtig goudbruin gebakken korst.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
150 g flespompoen
2 eetlepels olijfolie
200 g Bloem
1/2 theelepels zout
1 eetlepels gedroogde oregano
1 eetlepels gedroogde tijm
100 g boter, koud en in blokjes
200 g feta
4 kleine gekookte bieten, in plakjes
1 rode ui
6 takjes Verse tijm
ei
1 theelepels melk
1 eetlepels honing
Stap voor stap
Dit recept is goed voor 1 galette voor 4 personen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de flespompoen en snijd deze in plakjes. Bestrijk de plakjes met de helft van de olijfolie en bak ze in 25 minuten gaar.
Doe de bloem, het zout, de gedroogde oregano en de gedroogde tijm in een kom en bevestig de deeghaak op de mixer. Voeg de koude boter in blokjes toe en meng op snelheid 2 tot het een grofkruimelig mengsel is. Voeg tijdens het mixen geleidelijk, eetlepel voor eetlepel, het ijskoude water toe tot het deeg een geheel vormt. Zorg dat je het deeg niet overkneedt. Vorm een bal van het deeg, wikkel hem in vershoudfolie en leg hem minimaal 30 minuten in de koelkast.
Strooi bloem op je werkblad en rol het koude deeg uit tot een ruwe cirkel met een diameter van ongeveer 30 cm. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat met bakpapier. Verkruimel de feta en leg de bieten, pompoen en rode ui in het midden van het deeg, zodat er aan de rand ongeveer 5 cm overblijft. Bestrijk de groenten met olijfolie en bestrooi ze met verse tijm. Vouw het deeg naar binnen over de vulling en maak daarbij vouwen voor een rustieke galettevorm. Klop in een kleine kom het ei en de melk en smeer de randen van de galette hiermee in.
Bak de galette 40 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C of tot de korst bruin kleurt en de groenten zacht zijn. Besprenkel voor het serveren met honing.