Hoe maak je brood met een KitchenAid mixer?
4 minuten lezen
13 november 2024
Vier ingrediënten. Dat is alles wat je nodig hebt om een basisbrood te maken. Het klinkt eenvoudig, maar elke bakker zal je iets anders vertellen. Brood bakken is een kunst, maar daar moet je je niet door laten weerhouden. Zodra je de principes erachter begrijpt en leert om de volgende belangrijke stappen te volgen, krijg je het snel door – vooral als je je KitchenAid mixer en broodkom als hulpjes gebruikt.
Of je nu een beginnende of ervaren bakker bent, je manier van werken zal meer of minder hetzelfde zijn. Brood bakken draait namelijk altijd om drie belangrijke stappen, ongeacht of het om roggebrood, zuurdesem of zelfs brioche gaat.
Hoe maak je brood met een KitchenAid mixer?
Stap 1: mengen en kneden
Je lijst met ingrediënten kan verschillen afhankelijk van het recept, maar elk brood heeft water, gist, meel en zout nodig. Je eerste taak is om ze te mengen en te kneden. Dit met de hand doen heeft zo zijn charme, maar het kost aardig wat tijd en werk. Waarom laat je dus niet je mixer het werk voor je doen? Hij is uitgerust met de juiste hulpmiddelen:
Platte menghaak - Gebruik de platte menghaak om de natte en droge ingrediënten te mengen. Deze mengt ze gelijkmatig en maakt er een glad deeg van. Als je ziet dat er zich een deegbal rond de platte menghaak begint te vormen, stop je met mixen.
Kneedhaak - Bevestig de kneedhaak op je mixer en zet hem op stand 2 om je deeg te kneden. Dit zorgt ervoor dat het kneden goed maar gelijkmatig gebeurt. Hoe weet je wanneer je moet stoppen met kneden? Er is gemiddeld tussen 2 en 4 minuten tijd nodig voor het kneden, maar volg de instructies uit het recept om zeker te zijn. Je wilt geen teveel gekneed deeg en daardoor een te hard en stevig brood. Een laatste tip: houd je deeg in de gaten. Als het makkelijk loskomt van de zijkanten en over de deeghaak omhoog begint te kruipen, is het tijd om te stoppen en verder te gaan naar de volgende stap.
Stap 2: rijzen, vormen en laten rusten
Nu het mengen en kneden klaar is, gaan we naar de tweede fase: je brood laten rijzen, vormen en rusten. Hierbij is de broodkom erg handig.
Laat je brood rijzen
Zoek eerst een goede plek om het te laten rijzen. Ergens warm en zonder tocht, bijvoorbeeld in de buurt van een oven of verwarming. Streef naar een temperatuur tussen 23 en 27 graden Celsius en laat daarna het rijsmiddel zijn werk doen. Je deeg zal nu rijzen tot twee keer de oorspronkelijke grootte. Zie je ook luchtbelletjes? Dat worden zachte luchtkussentjes als het brood wordt gebakken.
Spoel de kom eerst met heet water. Het is een keramische kom, dus hij zal een beetje warm worden. Dit maakt het de perfecte omgeving (een beetje warm, maar niet heet) om de gist in je brood te activeren.
Doe daarna het deksel erop. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur en vochtigheid in de kom stabiel blijft en brengt je nog een stap dichter bij een goed gerezen deeg.
Als je een gewone kom gebruikt:
Bedek de kom met een schone, droge doek.
Je brood vormen
Kneed je brood nog een keer kort en maak er de gewenste vorm van. Een klassieke boule, een stokbrood of misschien een gevlochten brood? Bij het vormen gaat het niet alleen om het uiterlijk. Je zorgt er ook voor dat de buitenste ‘huid’ van het deeg strak genoeg is. Op deze manier zal je deeg niet breken of inzakken en wordt je korst lekker knapperig in de oven.
Laat je brood rusten
Rusten betekent gewoon een tweede keer laten rijzen. Waarom? Omdat een deel van de lucht eruit is gekneed tijdens het vormen. Het is een tweede kans voor je deeg om te groeien en nog grotere luchtbellen te vormen.
De broodkom gebruiken:
Bestrooi je brood met bloem en leg het op het deksel. Zorg dat je er wel eerst bakpapier op legt – je wilt niet dat het aan het oppervlak vastkleeft.
Bedek het daarna met de broodkom tot het tijd is om het in te kerven en te bakken.
Als je een gewone kom gebruikt:
Leg je deeg op een met bloem bestoven oppervlak, bestrooi het met bloem en bedek het met een schone, droge doek.
Kerf het daarna in en verplaats het naar je bakvorm.
Stap 3: bakken
Je deeg is voldoende gerezen. Je oven is op de juiste temperatuur. Je bent klaar voor de laatste stap: je brood bakken.
De broodkom gebruiken:
Je brood ligt op het deksel en is afgedekt met de kom. Zet hem rechtstreeks in een voorverwarmde oven. De broodkom houdt de stoom vast en verdeelt deze gelijkmatig zodat het brood door en door gebakken wordt.
Als er nog 10 minuten op je keukentimer staan, haal je het deksel eraf. Op deze manier kan de korst die perfecte goudbruine kleur krijgen.
Als hij is afgekoeld, kun je de broodkom in de vaatwasser doen of hem afwassen met heet water en afwasmiddel.
Een braadpan of iets dergelijks gebruiken:
Verplaats het ingekerfde brood naar een voorverwarmde braadpan met bakpapier en doe het deksel erop.
Als er nog 10 minuten op je keukentimer staan, haal je het deksel eraf. Op deze manier kan de korst die perfecte goudbruine kleur krijgen.
3 tips om je broodbakvaardigheden te verbeteren
Nu je de basisprincipes begrijpt, ben je klaar om brood te bakken. Hier zijn een aantal tips om nog beter van start te gaan.
1. Zorg dat je de juiste hulpmiddelen hebt
Weegschaal: bakken is een kunst, maar het is ook exacte wetenschap. Haal je weegschaal tevoorschijn en weeg je ingrediënten nauwkeurig. Dit is van cruciaal belang om je brood te laten slagen.
Een bakkersmesje of lame om de buitenste ‘huid’ van het deeg in te kerven voordat het gebakken wordt. Voor sommige broden helpt het ook om goed te rijzen en een mooie korst in de oven te vormen. Voor de meeste bakkers is het een leuke manier om creatief met patronen te worden. Ga je gang, je brood is je kunstwerk.
Een deegschraper: meestal is deeg kleverig. Het blijft vaak graag aan je mengkom of je aanrecht kleven. Een deegschraper maakt niet alleen het schoonmaken eenvoudiger, maar hij houdt ook je keukengerei en bakvormen in perfecte conditie.
2. Volg het recept
Van zuurdesem tot focaccia en brioche: ook al heeft elk recept zijn eigen lijst met ingrediënten, de vier basisingrediënten staan er altijd op. Dit is de reden:
Lauw water: de meeste broodrecepten vragen om lauw water. Terecht, want het helpt het gist zijn werk te doen. Hoe warm is lauw? Tussen 36 en 40 graden Celsius. Kraanwater is trouwens gewoon prima. Houd er wel rekening mee dat de specifieke samenstelling van het water in je gebied van invloed kan zijn op de smaak en textuur van het brood.
Gist: of het nu droge instant gist, verse gist, zuurdesemstarter of bakpoeder is, brood heeft een rijsmiddel nodig. Het kan niet rijzen zonder een rijsmiddel. Gebruik altijd het rijsmiddel dat in het recept is aangegeven.
Zout: als je ooit brood zonder zout hebt geproefd, weet je dat dit echt nodig is om het smaak te geven. Laat het zout dus nooit achterwege, tenzij je dieet anders voorschrijft. Zorg er alleen voor dat het niet in direct contact komt met de gist in je mengkom. Het zout kan de gist ‘doden’, waardoor je met een brood blijft zitten dat niet wil rijzen.
Meel: sommige broden worden licht en luchtig, andere zijn donker en stevig. De reden hiervoor? Het type meel. Gebruik sorghum-, boekweit- of havermeel voor glutenvrije opties. Er bestaan ongelofelijk veel soorten meel en elke soort levert een ander soort brood op.
3. Vraag niet teveel van jezelf
Brood bakken wordt met reden een kunst genoemd. Wees niet teleurgesteld als je een plat, droog of flauw smakend brood uit de oven trekt. Het perfectioneren van je broodbakvaardigheden kost tijd en oefening. Veeg het meel gewoon van je schort en probeer het opnieuw. Deze 12 eenvoudige broodrecepten zijn een goed begin.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.