12 broodrecepten voor KitchenAid Mixers
6 min leestijd
14 november 2024
Zelf brood maken vereist vaardigheid, ervaring en heel veel geduld. Maar niets haalt het bij dat gevoel dat je krijgt op het moment dat je een perfect knapperig brood met een goudbruine korst uit de oven haalt – vraag het elke bakker maar. Wil je betere broden leren maken? Of beginnen met bakken? Daag jezelf uit met deze 12 broodrecepten voor KitchenAid Keukenrobots.
Denk voordat je begint na over deze drie punten en over wat een beetje elektrische hulp kan doen. Een KitchenAid mixer en de broodkom zijn misschien wel erg handig.
Welke ingrediënten heb je nodig? Heb je daarvan genoeg in huis?
Hoeveel tijd heb je?
Welke hulpmiddelen maken je het leven makkelijker?
BLACK FRIDAY - Tot -30%
Had je al een van onze producten op het oog? Hoog tijd om het in handen te krijgen met geweldige deals op onze hele website.
Profiteer van een mixer bij het maken van deeg
Brooddeeg kneden met de hand is een prachtige traditie, maar een mixer gebruiken is wel zo gemakkelijk. Als je druk bent, is het veel handiger en sneller. En dat is niet het enige voordeel.
Bespaar tijd - Als je een mixer gebruikt, kun je ondertussen wat anders doen. Terwijl je apparaat het zware werk doet – het mengen en kneden – kun jij alvast de volgende stap voorbereiden. Op die manier lig je altijd een stapje voor.
Consistente resultaten - Je mixer heeft één taak: deeg snel, goed en gelijkmatig mengen en kneden. Dit zorgt voor een consistentere textuur en rijs bij elk brood dat je maakt.
Meer brood in minder tijd - Of je nu de vriezer opnieuw wilt vullen of er een grote brunch aankomt, het kan fysiek en logistiek een uitdaging zijn om meerdere broden te bakken. Een mixer, zeker een grotere zoals de KitchenAid Mixer met in de hoogte verstelbare kom, biedt de helpende hand.
Vergroot je bakplezier met een KitchenAid Mixer
Er zijn allerlei mixers om uit te kiezen op de KitchenAid website, met verschillende capaciteiten en in meer dan 20 kleuren. Bekijk de mogelijkheden naast het kneden van brooddeeg.
Drie essentiële stappen bij het bakken van brood
Bij het maken van brood zijn deze drie stappen nodig: mengen en kneden, rijzen, en bakken. Het klinkt misschien alsof je een heel arsenaal aan keukenapparatuur nodig hebt, maar dat is niet zo. Je hebt alleen de juiste spullen nodig. De broodkom van KitchenAid kun je gebruiken voor elke stap: van het kneden tot en met het bakken. Zo werkt het:
Mengen en kneden - Gebruik de Broodkom net als een gewone mengkom. Plaats hem in je mixer – hij is geschikt voor alle modellen KitchenAid 4,3, 4,7 en 4,8 L Mixers – en voeg alle ingrediënten toe. Bevestig de kneedhaak, schakel je mixer in en laat het kneden maar aan je apparaat over.
Rijzen - Laat het deeg na het kneden rijzen in de broodkom. De temperatuur en vochtigheidsgraad in de kom zijn stabiel waardoor dit de ideale omgeving is voor je deeg om in te rijzen. Heb je geen broodkom? Gebruik een gewone mengkom, dek die af met een schone theedoek of vershoudfolie en zet hem op een warme, tochtvrije plek. Denk bijvoorbeeld aan een uitgeschakelde oven met het ovenlampje aan of bij een raam waar de zon op staat.
Bakken - Is je deeg gerezen? Vorm het, leg het op het deksel en dek het af met de broodkom. Vervolgens schuif je het zo de oven in. De warmte wordt in de broodkom gelijkmatig verdeeld en goed vastgehouden. Het resultaat? Een gaar brood met een knapperige goudbruine korst. Als je nog geen broodkom hebt, kun je ook een voorverwarmde gietijzeren braadpan gebruiken. Het resultaat is vergelijkbaar.
Zeven klassieke broden
Nu je bekend met de theorie, wordt het tijd om een schort aan te trekken. Hartig, zoet of speciaal – maak een keuze en bakken maar.
Standaardbroden
01. Brood voor elke dag
Zorg eerst dat je de basis onder de knie krijgt door je tanden in dit ambachtelijke brood te zetten. Luchtig van binnen, knapperig van buiten. Dat is het doel. Het is misschien een beetje experimenteren, maar als je eenmaal de perfecte balans hebt gevonden, voel je je een professionele bakker.
02. Zuurdesembrood met gist
Hoe hij eruitziet? Rustieker. De korst? Ietsje dikker. De rijstijd? 12 uur. Ja, dit zuurdesembrood vraagt om iets meer geduld, maar hij is het wachten meer dan waard. Eén hap van deze pure, complexe en friszure smaak is de ultieme beloning.
03. Roggebrood met rozijnen en hazelnoten
Als je nog geen roggemeel in de kast had staan, wordt het hoog tijd om dat te halen. Het zorgt voor een stevigere korst en compacter kruim, waardoor het brood beter vult. Probeer dus eens dit rustieke brood als je van hartige, gezonde boterhammen houdt. De aardachtige smaak is hemels. Geen liefhebber van rozijnen? Je kunt ze altijd weglaten.
04. Glutenvrij brood
Eet je geen gluten? Dan is dit heerlijke brood helemaal perfect voor jou. De complexe combinatie van verschillende soorten meel, bindmiddelen en rijsmiddelen vraagt om extra focus en een snufje moed. Maar als jij niet bang bent voor een bakuitdaging, kun je deze zeker niet voorbij laten gaan.
Zoete broden
05. Brood met gedroogde vruchten
Geïnspireerd? Gedroogde vruchten zijn een geweldige manier om je brood wat extra's te geven. Van rozijnen en dadels tot pruimen en vijgen, kies je favorieten en kneed ze door het deeg. Pak er kaas bij, ga lekker zitten en geniet van deze heerlijke combinatie van zoet en hartig.
06. Kaneelbrood
Net als de traditionele kaneelbroodjes maar dan groter en luchtiger, en met een laagje botercrèmeglazuur. Als je gasten niet al enthousiast worden van wat ze zien, dan zorgt de zoete, kruidige geur van je versgebakken kaneelbrood daar wel voor.
07. Melkbroodjes
De Fransen weten wel raad met brood. Deze zoete, boterachtige melkbroodjes zijn zo luchtig dat ze smelten in je mond. Pak snel je broodkom erbij, want die is niet alleen maar voor grote broden.
Vijf speciale broden met een unieke smaak
Van bietenbroodjes tot bananenbrood, brioche en naan, er is zoveel meer te bakken dan alleen de klassiekers. En je mixer is de beste hulp die je je maar kunt wensen.
08. Gevlochten brioche
Boterachtig. Een beetje zoet en een zijdezachte textuur. Je brunchgasten zullen dol zijn op deze Franse klassieker. En vergeet je eigen bakplezier niet! Waarom? Het is een standaarddeeg – niet moeilijk om te maken – maar vlecht het en je krijgt een prachtig brood.
09. Bietenbroodjes
Ze zijn roze, zacht en bijna te schattig om op te eten. En nog het allerbeste? Voor deze prachtige minibroodjes heb je maar vijf ingrediënten en 35 minuten nodig.
10. Bananenbrood
Het is misschien begonnen als een hype, maar bananenbrood is een blijvertje. En terecht. Het is zoet, maar niet te zoet, heerlijk plakkerig en zo in elkaar te draaien. Voeg chocolate chips toe, schuif je brood in de oven en laat het afkoelen. Als dit zondagochtend niet de favoriet op tafel is…
11. Focaccia
Het leukste aan het maken van focaccia? Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Doe er verse kruiden, olijven, tomaten of elke willekeurige kaas op. En in dit geval: knoflook en parmezaan.
12. Naan
Naan is misschien iets heel gewoons in de Indiase keuken, maar er is niets standaards aan. Met yoghurt, fijngehakte knoflook en anijszaad als ingrediënten is de smaak van deze Zuid-Aziatische flatbreads heel verfijnd. Bak ze in een gietijzeren koekenpan en eet ze met curry, stoofpot of een dip.
Of je nu een doorgewinterde insnijder bent of een beginnende bakker, elk broodrecept heeft zijn eigen nieuwe en spannende uitdagingen. Maar met een KitchenAid Mixer en broodkom kun je ze allemaal aan.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.