Koffiebonen voor je eigen espressomachine uitzoeken
4 min. leestijd
03 september 2024
Er is weinig zo bevredigend als op een koude ochtend een koffietentje binnen te stappen en verwelkomd te worden door de hemelse geur van verse koffie. Je kunt je favoriete koffieblend of single origin koffie kiezen van het menu en genieten van het betoverende aroma van een vers bakkie koffie.
Op zulke momenten wil je toch niets liever dan thuis óók zo'n heerlijk drankje kunnen bereiden? Nou, dat kan ook! Kies eerst koffiebonen die geschikt zijn voor je espressomachine. Jij hebt de touwtjes in handen.
Koffiebonen voor je eigen espressomachine uitzoeken
Espresso is niet gewoon een duur woord voor een shot koffie. Het betekent 'uitgeperst' en verwijst naar de snelle, intense zetmethode waarbij een kleine hoeveelheid heet (maar niet kokend!) water onder druk door fijngemalen koffie wordt geperst. Zo krijg je 30 ml heerlijke, sterke koffie die de basis vormt voor je favoriete op espresso gebaseerde drankjes, van Ristrettotot Cortado.
Of je nu een volautomatische of halfautomatische espressomachine hebt, de zetmethode is hetzelfde. Het hangt er gewoon vanaf of je het zelf wilt doen of de machine het werk voor je wil laten doen. De koffiebonen worden fijngemalen, waarna ze het portafilter in gaan. Daar worden ze aangestampt, waarna er onder de juiste druk en hitte water doorheen wordt geperst. Heb je graag zelf de touwtjes in handen? Dan is dit een heerlijk ritueel om zelf uit te voeren. Met het KitchenAid aanbod van Volautomatische espressomachines of Halfautomatische espressomachinesis het resultaat sowieso heerlijk, welke machine je ook kiest.
De perfecte koffie kiezen — het begint bij kennis
Hele bonen of voorgemalen? Malen over wel of niet malen
Je kunt hele koffiebonen kopen of voorgemalen bonen. Als je een KitchenAid Espressomachine hebt zorgt de machine voor de exacte kunst van het malen en doseren, dus je kunt beide vormen gebruiken.
HELE BONEN zijn altijd de eerste keuze. De waardevolle bonen barsten haast van de smaak uit de oliën die nog in de bonen zit. Zodra ze worden gemalen beginnen ze die intensiteit al te verliezen, daarom is het altijd het beste om nét voor het koffiezetten pas de bonen te malen. Espressomachines met geïntegreerde malers malen de bonen tot precies de juiste consistentie die nodig is voor jouw espresso.
Tip: als je de halfautomatische espressomachine met koffiemolen hebt, kun je experimenteren met de maalgraad. Deze heeft een geïntegreerde stalen koffiemolen met 15 maalgraden en 7 fijne verstellingsopties. Dit betekent dat je altijd precies de juiste maalgraad kunt vinden, voor een uniforme consistentie die het beste uit je bonen haalt.
VOORGEMALEN KOFFIE is handig, en je espressomachine biedt altijd een optie om voorgemalen koffie te gebruiken. Als je voor voorgemalen bonen kiest, kun je het beste fijngemalen koffie kiezen die wordt verkocht als 'espresso'. Dit betekent dat de koffie fijn genoeg is voor de juiste extractie en een prettige smaak.
Onthoud: hoe verser de maling, hoe beter de smaak! Zoek dus naar een verpakking met de recentste maaldatum. Gemalen koffie raakt al binnen enkele weken veel van zijn smaak kwijt. Zelfs intacte koffiebonen raken uiteindelijk hun smaak kwijt, maar je kunt dat proces vertragen door je koffie op de juiste manier te bewaren.
Licht of donker? Kies de branding die bij je past
Licht gebrande koffie, zoals de naam al doet vermoeden, wordt korter verhit. De verse, groene bonen worden licht gebrand tot het moment dat de eerste boon barst. Hierdoor houden ze veel van de oorspronkelijke smaken vast, zoals frisse, fruitige en bloemige tonen.
Donkerdere brandingen worden langer gebrand en ontwikkelen een rijke, rokerige smaak. Ze kunnen ook zoeter zijn, met smakelijke tonen van chocola, alhoewel de zachtheid van de oorspronkelijke smaak er helemaal uit is gebrand.
Als je koffie koopt bij een lokale brander weet je zeker dat je koffie supervers en smaakvol is. De branddatum staat als het goed is ook op de verpakking. Deze bonen zijn van de beste kwaliteit én je doet een goede daad door een lokale ondernemer te steunen.
Naarmate je kennis groeit wil je mogelijk verschillende bonen voor verschillende drankjes gaan gebruiken. Best ingewikkeld, of niet? Lees hier onze tips:
Bij espresso en ristretto kun je de inherente smaken van de koffie echt goed proeven. Met deze drankjes kun je dus een complexe, lichte branding proberen voor een frisse, lichtzure smaak.
Voor een americano is een medium tot donkere branding een goede optie, omdat bij deze brandingen het smaakprofiel behouden wordt, zelfs als de koffie wordt verdund met heet water.
Voor melkdrankjes, zoals latte en cappuccino, is een medium of donkere branding vaak de beste keuze. Deze brandingen vullen de rijke smaak van de melk mooi aan, met een gebalanceerd drankje als gevolg.
Tip: Licht gebrande koffie gedijt goed bij hogere temperaturen, terwijl medium en donker gebrande koffie het juist goed doen bij lagere temperaturen. Je kunt experimenteren met de watertemperatuur met de nieuwe espressomachines van KitchenAid, voorzien van temperatuurregeling. Zo kun je de ideale temperatuur voor jouw koffie vinden.
Reislust! Reis door de wereld van koffiebonen
We kunnen wel blijven discussiëren over welke bonen het beste zijn voor espresso, en er zijn ontelbaar veel variaties en blends om te proberen. In Brazilië wordt de meeste koffie geproduceerd, maar er zijn ook opties uit Indonesië, India, Oeganda en andere landen. Traditioneel gezien wordt espresso gemaakt met een blend, in tegenstelling tot single origin. Dit zorgt namelijk voor een gebalanceerd resultaat. Je kunt single origins zeker proberen als je op zoek bent naar een bepaalde toon en het leuk vindt om te experimenteren met maalgraad en mate van aanstampen.
Thuis de perfecte espresso zetten
Iedereen kan genieten van een heerlijke espresso, of je nu een barista in de dop bent of juist met één druk op de knop een drankje wilt bereiden. De volautomatische espressomachines van KitchenAid nemen het hele proces van je over en maken het perfecte drankje. Met meer dan 40 vooringestelde drankopties scrol je simpelweg naar het drankje van je keuze en druk je op de knop. Een paar tellen later zit je alweer aan je bureau of op de bank met een hoogwaardig kopje espresso waar zelfs de hipste barista trots op zou zijn. Als je juist graag bezig bent met het zintuiglijke ritueel dat hoort bij het stap voor stap bereiden van een espresso, dan is eenhalfautomatische espressomachine met koffiemolen het antwoord. Er is voldoende instructiemateriaal, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er helemaal alleen voor staat. Je kunt dus naar hartenlust ontdekken zónder gokfactor.
Welke koffie je ook gaat proberen, hoe lekker is het om te genieten van een espresso zonder dat je überhaupt je schoenen aan hoeft te trekken? Niet in de rij staan, niet door de regen hobbelen, niet wachten tot er een tafeltje vrij is. Alleen jij en een uitzonderlijke kop koffie.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.