Thuis een perfecte cappuccino maken
5 min. leestijd
16 september 2024
Van alle prachtige dingen die Italië ons te bieden heeft, is er één schat die vaak voor lief wordt genomen. Wie ooit een perfect gemaakte cappuccino heeft gedronken, weet dat deze koffie een van de beroemdste exportproducten van Italië is. Als hij perfect wordt gemaakt, is het de Sixtijnse Kapel, de Napolitaanse pizza, de Lamborghini onder de koffiedranken.
En weet je wat het mooiste is? Je kunt gewoon thuis de perfecte cappuccino maken. Met de juiste ingrediënten en enige oefening kunnen je zelfgemaakte cappuccino's al snel tippen aan de cappuccino's die de gezellige bars in de geplaveide steegjes van Rome serveren.
Wat is een cappuccino?
Een cappuccino is een heerlijke en eenvoudige koffiedrank gemaakt met maar drie hoofdingrediënten: espresso, gestoomde melk en melkschuim. Hoewel we volledig begrijpen dat mensen een cappuccino verwarren met een caffe latte, is er toch een duidelijk verschil als ze op de juiste manier worden bereid en geserveerd.
Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en schuim; van elk 1/3. Traditioneel gezien wordt de cappuccino gemaakt met één shot espresso, maar tegenwoordig doet niemand er moeilijk over als je een extra shot toevoegt.
Een caffe latte bestaat voor 1/3 uit espresso, gevolgd door gestoomde melk en een dunne laag schuim erbovenop.
Thuis een cappuccino maken
Ga er maar eens goed voor zitten. Als je bedenkt dat er maar twee hoofdingrediënten zijn, denk je misschien dat het een fluitje van een cent is om de perfecte cappuccino te maken. Toch vergt het wel wat oefening om de perfecte cappuccino met de hand te maken, tenzij je een volautomatische espressomachine zoals de KF8 gebruikt, die een optie voor cappuccino heeft in de vooraf ingestelde recepten. Maar maak je geen zorgen! We hebben alles zo eenvoudig mogelijk gemaakt zodat je van elke stap kunt genieten.
Stap 1: De ingrediënten voor je cappuccino verzamelen
Hiervoor heb je (bij voorkeur) verse koffie en melk nodig en, indien gewenst, ook wat kaneel- of cacaopoeder. Verwarm je kopje voor. Dat kan bovenop je espressomachine of met het stoompijpje. In een koud kopje koelt je koffie sneller af, waardoor je niet optimaal kunt genieten van die heerlijke smaak…
Stap 2: Een espresso zetten
Als je al goed overweg kunt met je espressomachine, zet dan één of twee shots espresso in je voorverwarmde kopje. Maak je geen zorgen als je een beginner bent. Met de halfautomatische espressomachine van KitchenAid kun je op je eigen tempo experimenteren en heerlijke espresso's maken met behulp van tips en begeleiding. Als je de koffiemaling in het filterbakje hebt gedaan, stamp je deze aan, vergrendel je de filterdrager en druk je op start.
Stap 3: De melk stomen
Giet de melk in een kannetje, tot ongeveer ⅓. Zet de machine in de stoommodus en steek het stoompijpje schuin in de melk, net onder het oppervlak. Zet het stoompijpje aan en stoom de melk totdat het volume is verdubbeld en de temperatuur rond de 150 °C ligt (als het kannetje heet wordt). Als je klaar bent met verwarmen, kun je het kannetje nog een beetje ronddraaien. Bekijk hier de volledige handleiding voor het opschuimen en stomen van melk.
Stap 4: De laagjes cappuccino aanbrengen
Nu je de melk hebt gestoomd en de espresso hebt gezet, giet je voorzichtig de gestoomde melk in de espresso. Aangezien de verwarmde melk zwaarder is dan het schuim, zal de melk als eerste in je kopje komen. Tijdens het schenken zie je schuim ontstaan in het kannetje. Je kunt een lepel gebruiken om dit tegen te houden. Giet daarna het schuim bovenop de gestoomde melk. Vergeet niet de ideale verhouding van ⅓ delen te gebruiken om de perfecte cappuccino te maken.
Stap 5: Bestrooien en serveren
Als je je cappuccino net dat beetje extra wilt geven, strooi dan een snufje kaneel of cacaopoeder over de schuimlaag heen. Jij bent de klant, dus de keuze is aan jou. Het voegt een extra vleugje smaak toe en, laten we eerlijk zijn, ook een geweldig visueel effect.
De juiste koffie en melk voor cappuccino's kiezen
Nu je weet hoe je thuis een cappuccino maakt, kunnen we dieper ingaan op de beste ingrediënten voor deze koffiedrank. Een cappuccino waarmee je de dag goed begint, vraagt om de juiste koffie. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat arabicabonen de beste koffiebonen zijn om cappuccino te maken, maar je kunt elke koffiemaling en -branding kiezen om mee te experimenteren. We hebben een handleiding samengesteld waarin staat hoe je de juiste koffiebonen voor je eigen espressomachine kunt kiezen en hoe je koffiebonen maalt.
Dan nu de melk. Het is heel belangrijk dat je melk vers is. Als de houdbaarheidsdatum nadert, schuimt de melk mogelijk minder goed op.
Volle melk is de beste keuze om een zalige cappuccino te maken. Het hoge melkvetgehalte zorgt namelijk voor dat fluweelzachte en romige schuim dat perfect samengaat met je espresso.
Halfvolle melk kan ook een vrij goede schuimlaag geven als je een lichtere optie zoekt, maar het is niet zo rijk als volle melk.
Havermelk is ideaal als je voor plantaardig gaat of gewoon zin hebt in een vegan cappuccino. Deze melk zorgt niet alleen voor een perfecte schuimlaag, maar voegt ook nog eens een heerlijke smaak toe. Het is nog lekkerder als je de baristavariant neemt die speciaal is gemaakt voor opschuimen.
Leuke cappuccinovariaties om thuis te proberen
Als je de klassieke cappuccino eenmaal onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren en een paar andere leuke variaties uitproberen. Hieronder staan een aantal ideeën om je op weg te helpen:
Cappuccino met een smaakje
Voeg een scheutje gearomatiseerde siroop toe of bestrooi je cappuccino met wat poeder. Vanille, karamel, hazelnoot en chocolade zijn altijd goed, maar er zijn nog veel meer smaken om te proberen.
IJscappuccino
Voor de perfecte verfrissing op warme zomerdagen meng je espresso, melk en schuim, en giet je het mengsel over ijs.
Cafeïnevrije cappuccino
Wil je cappuccino proeven, maar dan zonder de cafeïne? Gebruik dan een cafeïnevrije espresso. Dezelfde smaak, maar zonder de stoot cafeïne.
Droge cappuccino
Dat klinkt verwarrend, toch? Eigenlijk betekent het gewoon dat er meer melkschuim en minder gestoomde melk wordt toegevoegd, waardoor de cappuccino een veel 'drogere' en schuimigere textuur krijgt.
Natte cappuccino
Dit is juist het tegenovergestelde! Deze cappuccino maak je met meer gestoomde melk en minder schuim, voor een romigere en heerlijkere smaak dan de klassieke cappuccino.
De beste espressomachine voor thuis maakt het een stuk eenvoudiger
Een perfecte zelfgemaakte cappuccino maken, begint met de juiste hulpmiddelen. Ga voor de halfautomatische espressomachine met koffiemolen van KitchenAid die 15 malingsniveaus en een slimme doseertechnologie heeft, zodat je elke keer weer een heerlijke espresso kunt maken.
Je kunt ook kiezen voor een volautomatische espressomachine om met één druk op de knop je favoriete espressodranken met melk te maken en je voorkeuren op te slaan. We hebben zelfs het KF8-model met een modus voor plantaardige dranken, voor liefhebbers van zuivelvrije cappuccino's. Ontdek het nieuwe assortiment espressomachines van KitchenAid voor thuis en je zult al snel genieten van een schuimige traktatie uit je favoriete cappuccinomok.
Tijdelijke aanbieding: KitchenAid x illy Espresso Exploration Kit*
We zijn een samenwerking aangegaan met illy en bieden je de Espresso Exploration Kit, met een waarde tot € 110*. Je krijgt 'm bij aankoop van een product uit onze espressocollectie. Dit geweldige pakket bevat een verwijderbaar bonenreservoir en 3 blikjes illy koffiebonen (Classico, Decaf & Brazil). Kies je voor een volautomatisch espressotoestel, dan krijg je ook een melkreservoir met buisje en deksel.
* KitchenAid x illy Espresso Exploration Kit bij een aankoop uit de espressocollectie - Voor de halfautomatische espressomachine met koffiemolen bestaat de set uit 1 verwijderbaar bonenreservoir met deksel en 3 blikjes illy koffiebonen (Classico, Brasile, Decaffeinato) ter waarde van € 70. Voor de volautomatische espressomachine bestaat de set uit 1 verwijderbaar bonenreservoir, 1 melkreservoir en 3 blikjes illy koffiebonen (Classico, Brasile, Decaffeinato) ter waarde van € 110. Aanbieding geldig t/m 31 december 2024
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.