Thuis espresso maken
min read
18 januari 2024
Ontdek de geheimen van een van de favoriete dranken uit Italië. Espressokoffie is snel en heerlijk en wordt gemaakt door het onder hoge druk persen van zeer heet water door fijngemalen koffie. We zullen je vertellen hoe je het perfecte kopje espresso zet en er thuis van kunt genieten.
Thuis espresso maken
Thuis espresso maken
Versgeperst en snel bereid binnen 30 seconden. En ja, je kunt het! Zo maak je een espresso met authentieke smaak met de KitchenAid espressomachine voor thuis:
Vul het waterreservoir met vers water en zet je machine aan
Het water wordt opgewarmd
Nadat het water is opgewarmd kies je je filterbakje en druk je dit in de filterdrager
Vul het filterbakje met gemalen espressokoffie
Tik met de filterdrager voor een gelijkmatig niveau van de gemalen koffie en zet deze op een vlakke ondergrond neer
Gebruik een stamper om de gemalen koffie stevig en gelijkmatig aan te drukken
Plaats de filterdrager onder de groepskop van de machine
Draai het handvat om te vergrendelen
Selecteer de dosering en klaar! Ontdek de espressomachine >
Wat is een espresso?
Espresso is geen koffieboon. Het is een bereidingsmethode, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'uitgeperst'. Een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder druk, wordt door fijngemalen koffiebonen geforceerd, waardoor je de puurste smaak van de boon krijgt. De espresso is dikker en intenser dan andere soorten koffie. Espresso wordt geserveerd in enkele of dubbele shots, of wordt gebruikt voor het maken van heerlijke dranken zoals latte, cappuccino of macchiato, en desserts van klassieke tiramisu tot roomijs.
Bevat espresso veel cafeïne?
De meeste mensen denken dat een kopje espresso meer cafeïne bevat dan andere koffievariëteiten. Maar omdat je slechts een kleine hoeveelheid koffie drinkt, hebben espresso's minder cafeïne per kopje. Een gemiddelde shot espresso (30 ml) bevat ongeveer 63 mg cafeïne, terwijl een gemiddeld kopje filterkoffie (178 ml) ongeveer 110 mg cafeïne bevat. Omdat we espresso veel sneller drinken dan filterkoffie krijgen we een sensatie van een hoog cafeïnegehalte. Daardoor voelt het alsof we meer cafeïne hebben gehad dan in werkelijkheid het geval is.
Gebruik een machine voor een echt authentieke smaak
Je zult verbaasd zijn als je hoort dat echte authentieke espresso niet in een pot wordt gemaakt. Espressokoffie wordt altijd in een machine gemaakt, voor het eerst ontworpen door Angelo Moriondo in 1884. Tientallen jaren later verbeterde Luigi Bezzera zijn ontwerp en voegde een filterdrager en meerdere bereidingskoppen toe. Tegenwoordig zijn espressomachines nog slimmer, met technologie zoals de dubbele, slimme temperatuursensoren in onze KitchenAid espressomachines. Deze unieke sensoren communiceren actief met elkaar tijdens het bereidingsproces en zorgen ervoor dat de optimale temperatuur wordt behouden. Een andere innovatie is onze speciale filterdrager die verzonken tuiten en een handige vlakke bodem van 58 mm diameter voor stabiel aanstampen heeft. De espressomachine blijft trouw aan de originele methode en is een echte ontwerpklassieker om dagelijks van te genieten. Word verliefd op de espressomachine - Artisan >
Een romige crèmelaag maken
De crèmelaag is het beroemde goud- of roestkleurige schuim dat op natuurlijke wijze ontstaat bovenop een espressoshot. Hoe wordt deze 'crema' gemaakt? Het is allemaal een kwestie van druk. Pomp-espressomachines produceren genoeg druk om de moeilijk te maken, rijke crèmelaag te creëren. De KitchenAid espressomachines hebben een Italiaanse pomp van 15 bar voor de optimale druk om een rijke shot espresso te maken. Dit betekent dat je espresso's met authentieke smaak kunt bereiden van een niveau dat je in je favoriete koffiehuis zou verwachten. Meer over de crèmelaag in koffie >
Welke koffiebranding voor espresso?
Terwijl espresso-experts van mening verschillen over veel zaken, zijn ze het eens over de branding van de boon en de nauwkeurigheid van het malen. Een goede vuistregel is dat de heerlijke donkere brandingen het beste zijn voor snelle koffiebereidingsmethoden, zoals espressomachines. Dit is omdat lichtere brandingen minder poreuze bonen produceren en de koffie dus langzamer wordt geëxtraheerd. Filter- of opschenkmethoden zijn ideaal voor lichtere brandingen. Maar bij espresso kunnen lichte brandingen flauw smaken. Ontdek verschillende soorten koffiebonen >
Maal je eigen bonen voor een volle smaak
Als je je eigen bonen maalt in plaats van voorgemalen bonen te kopen, ben je verzekerd van heerlijke smaken en aroma's. Het beste is om de koffiebonen direct voor bereiding te malen, voor maximale versheid. Met 70 maalstanden en automatische doseringsregeling geeft onze KitchenAid koffiemolen je de vrijheid om te experimenteren met malingsniveaus en krijg je altijd een precieze dosering. Er is zelfs een geïntegreerde filterdragerhouder, dus je bent helemaal klaar voor het aanstampen. Geloof ons, je zult je een echte pro voelen.
Een espresso drinken
Je drinkt de espresso toch gewoon? Om je shot als een echte Italiaan te drinken, moet je de tijd nemen om:
je gehemelte te reinigen met een glas water, bij voorkeur koolzuurhoudend water
de espresso te ruiken om van het intense aroma te genieten
je crèmelaag en optioneel suiker erdoor te roeren (meestal toegevoegd in Italië)
een teugje of slok te nemen - beide zorgen voor een verschillende smaaksensatie. Maar wat je ook doet, drink je espresso voordat deze afkoelt
je mond met koffie te vullen en van de smaak te genieten.
"Espresso is een wonder van chemie in een kopje."
Word creatief met melkachtige espressodranken
Je hebt geleerd hoe je thuis espresso maakt. Nu is het tijd om avontuurlijk te worden met een geheel nieuwe wereld van koffiecreaties: cappuccino, macchiato, frappé en meer. Onze espressomachine heeft een geïntegreerd stoompijpje om je melk een rijke, fluweelzachte warmte te geven. Naast koemelk kun je ook kiezen voor een plantaardige (zuivelvrije) optie zoals sojamelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk. Veganisten hoeven het plezier van een kopje koffie niet meer te missen, in de koffiebar of gewoon thuis. De werkwijze met het stoompijpje en de kan zorgt ervoor dat je de juiste consistentie voor je koffiedrank kunt bepalen. Je kunt het stoompijpje in de kan dompelen om een rollende beweging te creëren en gestoomde (verwarmde) melk te produceren, of het aan de oppervlakte plaatsen om er veel lucht in te brengen om melkschuim te produceren. Tip: Begin met koude melk en een koude kan. Dit voorkomt dat de melk oververhit raakt en zal kleine belletjes produceren die voor beter schuim zorgen.
"Een slechte dag met koffie is beter dan een goede dag zonder koffie."
Victoria Woodward
— Liefhebber van eten uit het VK
Hallo, ik ben een schrijver uit Brighton en moeder van twee. Als enthousiast bakker die het soms aan vaardigheden ontbreekt deel ik graag ideeën, trends en tips op het gebied van eten die ik opdoe.