Wat is crema in koffie?
min read
29 april 2024
Het wordt gezien als kenmerk van een perfecte espresso, maar wat is crema eigenlijk? En waarom wil iedereen het zo graag? We onthullen de geheimen van dat mysterieuze roestkleurige espresso-schuim en vertellen hoe je dit thuis kunt bereiken met een espressomachine.
Wat is crema in koffie?
Wat is crema?
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt. Hierdoor worden de oliën van de koffiebonen geëmulgeerd en vormen ze kleine, gladde belletjes. Het zorgt voor extra kwaliteit en een nog rijkere smaak die je niet krijgt met andere methoden. Dit is ook de reden dat het een kenmerk is geworden van de lekkerste espresso met de meest authentieke smaak.
Zo krijg je de perfecte crema
De perfecte crema is glad, romig, gelijk van kleur en zou zo'n twee minuten moeten blijven liggen voor hij in je espresso verdwijnt. Om zo'n mooie cremalaag te maken in je eigen keuken heb je de juiste bonen, maalstand en aanstampvaardigheid nodig. Je hebt ook een espressomachine nodig die genoeg druk vanuit de pomp geeft en tegelijkertijd de temperatuur constant houdt tijdens het bereidingsproces. Ontdek de espressomachine - ARTISAN >
Wat zijn de beste bonen voor een cremalaagje op je espresso?
Vers geroosterde bonen geven oliën en gassen af die helpen bij het vormen van mooi, dik espressoschuim. Het kan natuurlijk niet altijd, maar het is het beste om de bonen vlak na het roosteren te gebruiken voor de perfecte crema. Steeds meer koffiehuizen roosteren hun eigen koffiebonen, zodat ze hun klanten espresso met de mooiste cremalaag kunnen serveren. Thuis kun je je bonen vlak voor je ze gaat gebruiken pas malen. Zo houd je alle ingrediënten, oliën en aroma's intact. Wist je dat robustabonen voor de rijkste cremalaag zorgen? Meng ze eens met zoete, zachte Arabicabonen voor een droomblend. Ontdek de verschillende soorten koffiebonen >
Tip: Zorg ervoor dat je water niet te zacht is. Als je in een omgeving woont met zacht water kun je ook flessenwater gebruiken.
De juiste maalinstelling kiezen
Het maalniveau van de koffiebonen is essentieel bij het produceren van een natuurlijke cremalaag. Bij te grof gemalen koffie stroomt het water er te snel doorheen. De koffie is dan te weinig geëxtraheerd en de crema wordt dun en slap. Maal je te fijn, dan wordt de koffie juist te veel geëxtraheerd en wordt de crema ongelijk en donker. Probeer verschillende maalstanden, dan vind je uiteindelijke de juiste stand voor jouw espressomachine en het type koffie dat je gebruikt. De koffiemolen van KitchenAid heeft 70 instellingen, van heel grof tot extra fijn. Je kunt dus naar hartenlust experimenteren met de fijnere malingen en zo de juiste maalgraad vinden. Ga naar de koffiemolen > Ontdek hoe je thuis koffie kunt malen >
Jouw geheim voor stevig, gelijk aanstampen
Aanstampen is het proces waarbij je de gemalen koffie in de filterdrager van je espressomachine aandrukt. Je gebruikt hiervoor een stamper. Je doet dit om ervoor te zorgen dat er een gelijke en consistente stroom water door je koffie loopt.
De filterdrager voor onze espressomachine is speciaal ontworpen met een unieke, platte basis. Daardoor stamp je bijzonder gelijkmatig en dicht aan. Hij heeft verzonken tuiten en een professionele diameter van 58 mm om te zorgen voor optimale warmte tijdens de extractie. Je bent nu voorzien van alle accessoires en kunt nu de heerlijkste espresso's met perfect espressoschuim zetten. Leer hoe je thuis espresso maakt >
De perfecte druk voor espressoschuim
Je krijgt alleen een cremalaagje met een espressomachine, aangezien deze voor een snelle bereiding met hoge druk zorgt. Experts raden een pompmachine aan met ten minste 9 bar pompdruk. Wat is een bar? Goede vraag. Het is de mate van atmosferische druk die op de gemalen koffie wordt uitgeoefend. Het water wordt de drukkamer in gepompt. Hier wordt het samengedrukt tot zo'n 8 tot 10 keer de normale atmosferische druk. Deze druk is van essentieel belang voor een goede smaakextractie van je bonen en dik, rijk espressoschuim. De espressomachine van KitchenAid zorgt voor voorinfusie onder lage druk en heeft een Italiaanse pomp van 15 bar voor optimale druk voor een mooie cremalaag. Dit betekent dat je moeiteloos een shot espresso met cremalaag kunt maken. Is dat geen goede vaardigheid om te hebben?
Houd 'm heet! De temperatuur op peil houden gedurende het hele proces
De laatste etappe in de zoektocht naar de perfecte crema is temperatuur. Het water moet warm genoeg zijn om de suikers in de koffie te karamelliseren, maar ook weer niet zo heet dat het de heerlijke smaken verpest. De optimale temperatuurschaal voor espresso is tussen 92 en 96 °C. Twee slimme temperatuursensoren op onze espressomachine monitoren de watertemperatuur tijdens het bereiden. Ze houden het water gedurende het gehele bereidingsproces precies op de juiste temperatuur. De verwarmingstechnologie verwarmt het water snel tot de ideale bereidingstemperatuur in minder dan 45 seconden. Zo hoef je niet lang op je espresso te wachten.
'Niemand kan de waarheid begrijpen tot hij heerlijk romige koffie drinkt.'
SHEIK ABD-AL-KABIR
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.