Zo maal je thuis koffiebonen
min read
29 april 2024
Je kunt er niet omheen: als je jouw eigen koffiebonen maalt, krijg je de verste smaken, oliën en aroma's. Met onze handleiding voor het malen van koffiebonen, zet je de perfecte kop koffie.
Zo maal je thuis koffiebonen
- De geschiedenis van koffie: zo werden bonen vroeger gemalen
- Zo maal je thuis koffiebonen
- De voordelen van je eigen bonen malen
- Kan ik beter een koffiemolen met messen of maalschijven gebruiken?
- Zo kies je de juiste maling
- Het belang van nauwkeurige maling
- Waarom verschillende manieren om koffie te zetten een verschillende duur hebben
- Malen voor de beste smaak
- Aandrukken voor de perfecte espresso
De geschiedenis van koffie: zo werden bonen vroeger gemalen
Vraag je jezelf af hoelang we al koffiemolens hebben? Eerst werd koffie natuurlijk met de hand gemalen, met een vijzel en een stamper. In sommige gebieden wordt koffie nog steeds met de hand in een kom gemalen, vooral bij traditionele koffieceremonies. Later werden koffiemolens ontwikkeld en in de 15e eeuw gebruikten we al handmatige kruidenmolens om de bonen te malen. De eerste speciaal voor koffie gemaakte molen is aan het eind van de 17e eeuw uitgevonden. De molen had onderin een handig laatje om de gemalen bonen onder het mes op te vangen. Later kregen we elektrische koffiemolens en werden ze doorontwikkeld voor meer precisie en efficiëntie, om perfect aan te sluiten bij de verschillende koffiezetmethoden waar we tegenwoordig zo van houden.
Zo maal je thuis koffiebonen
Het geeft zo veel voldoening om zelf je eigen koffiebonen te malen, dat als je het probeert, je nooit meer anders wilt. Het is echt iets waar je van kunt genieten. Zo maal je thuis je koffiebonen met de KitchenAid-koffiemolen:
Plaats het bovenste reservoir op het apparaat met het vergrendelingspictogram naar voren gericht. Draai het bovenste reservoir totdat dit vastklikt. Voeg ongemalen koffiebonen toe en plaats de deksel er weer op.
Voor malen naar het onderste reservoir: open de rubberen stopper en schuif het onderste reservoir op zijn plaats.
Voor malen in een filterdrager: verwijder de opvangbak voor koffiedik en haal vervolgens de houder voor de filterdrager uit de bewaarplek. Plaats de houder voor de filterdrager in de bijbehorende geleider. Plaats de opvangbak voor koffiedik terug.
De maalgraad selecteren: draai aan de knop voor de maalgraad om een maalgraad te selecteren binnen het bereik van de gewenste bereidingsmethode. De geselecteerde maalgraad wordt op het display weergegeven. Hoe hoger het getal voor de maalgraad, hoe fijner de maling (1 is grof en 70 is fijn).
De dosering selecteren: draai aan de doseringsknop om het aantal kopjes of shots in te stellen. Cafetière, percolator, filterkoffie: Kies 1 tot 12 kopjes. Espresso: Kies 1 of 2 shots.
Druk op Start/Stop om te beginnen met malen. De molen stopt automatisch als de tijd op het display 0 aangeeft.
De hoeveelheid koffie voor een dosering aanpassen: draai aan de tijdinstelknop om de gewenste hoeveelheid koffie voor een bepaalde gekozen dosering aan te passen. Verleng de malingstijd voor meer koffie of verkort de malingstijd voor minder koffie.
De voordelen van je eigen bonen malen
Zoals je weet, is de geur van versgemalen koffie onweerstaanbaar. Dat is echter niet het enige voordeel van weten hoe je koffiebonen maalt. Dit is waarom je het moet proberen:
Je kunt precies kiezen welke maalgraad en consistentie je voor jouw kop koffie wilt
Verse koffiebonen zitten boordevol anti-oxidanten die goed kunnen zijn voor je gezondheid en de kans op bepaalde ziekten kunnen verlagen
As je maalt vlak voordat je de koffie zet, blijven de essentiële oliën zolang mogelijk behouden in de boon, zodat je de rijkste smaak krijgt
Je kunt experimenteren met kleine aanpassingen in de maalgraad om de smaak van je koffie te regelen Als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer anders… Bekijk de koffiemolen >
Kan ik beter een koffiemolen met messen of maalschijven gebruiken?
Koffiemolens met messen hebben snel ronddraaiende messen waarmee de bonen worden gemalen. Ze zijn prima voor basisgebruik, maar hiermee kun je de maalgraad niet bepalen en worden de bonen ongelijkmatig gemalen. Door de messen kunnen de bonen ook warmer worden, waardoor ze hun oliën en smaak beginnen kwijt te raken. Daarom raden experts koffiemolens met maalschijven aan. Deze molens werken anders: de bonen worden tussen twee maalschijven gemalen. De maling is gelijkmatig en je kunt precies de graad bepalen die past bij de kop koffie die jij wilt zetten. Het resultaat is veel beter.
Zo kies je de juiste maling
De juiste maling hangt af van het soort koffie dat je wilt zetten. Dat werkt ongeveer als volgt:
Grove maling: ziet eruit als grof gemalen peper, goed voor een 'cold brew'-koffiezetapparaat
Medium grove maling: ongeveer zo groot als zeezout, perfect voor koffie uit een cafetière of percolator
Medium maling: de meest voorkomende maalinstelling, perfect voor filterkoffiezetapparaten
Fijne maling: lijkt qua structuur op gemalen kaneel, de beste keuze voor espressomachines. Meer weten over de koffiemolen >
Het belang van nauwkeurige maling
Is een nauwkeurige maling echt zo belangrijk? Ja! Als je koffie zet, komen alle geweldige smaken en essentiële bestanddelen vrij bij contact met heet water. Dit wordt extractie genoemd. De maalgraad van de koffie bepaalt hoe snel dit gebeurt. De snelheid heeft dan weer invloed op de smaak, aroma, structuur en eindresultaat… dus dit moet perfect passen bij de methode die je gebruikt.
Waarom verschillende manieren om koffie te zetten een verschillende duur hebben
Het is pure wetenschap. Bij een grove maling wordt water sneller doorgelaten en is er minder oppervlakte waar smaak uit wordt geëxtraheerd. Dit betekent dat het water meer tijd nodig heeft om de lekkerste smaken eruit te krijgen. Bij een fijne maling zitten de deeltjes dichter tegen elkaar aan en is de oppervlakte groter. Daarom is er minder contacttijd met water nodig. Daarom hebben snelle koffiezetmethodes, zoals espresso, een fijne maling nodig, terwijl langzame methodes, zoals een cafetière, een grovere maling nodig hebben. Experimenteer om uit te vinden welke methode jij het fijnst vindt. Ontdek de verschillende soorten koffie >
Malen voor de beste smaak
Smaakt jouw koffie bitter of leeg? Als je maalgraad te fijn is voor de methode die je hebt gekozen, krijg je koffie die te veel is geëxtraheerd, waardoor de koffie bitter wordt. Als de maalgraad te grof is, smaakt de koffie slap. Je koffiepauze is te belangrijk om dat te laten gebeuren! Met onze koffiemolen kies je uit ruim 70 maalstanden voor de exacte maalgraad die jij nodig hebt. En hij staat niet alleen mooi naast onze espressomachine, maar je kunt ze ook samen gebruiken. Zo kun je rechtstreeks in de filterdrager malen, voor de allerverste bonen in je kop koffie. Bekijk de espressomachine – ARTISAN>
Aandrukken voor de perfecte espresso
We hebben besproken hoe je koffiebonen maalt voor espresso, maar wat ook heel belangrijk is, is hoe je de gemalen koffie aandrukt in de filterdrager. Als je de koffie niet gelijkmatig aandrukt, krijg je een combinatie van over- en ondergeëxtraheerde koffie. Maak je geen zorgen. De filterdrager van onze ARTISAN Espressomachine is ontworpen met een unieke platte basis. Zo wordt je gemalen koffie keer op keer optimaal gelijkmatig aangedrukt en is je espresso heerlijk vol van smaak. Thuis espresso zetten >
'Geduld is de tijd tussen een kop koffie drinken en de motivatie om aan je dag te beginnen.'
Victoria Woodward
— Liefhebber van eten uit het VK
Hallo, ik ben een schrijver uit Brighton en moeder van twee. Als enthousiast bakker die het soms aan vaardigheden ontbreekt deel ik graag ideeën, trends en tips op het gebied van eten die ik opdoe.