Koffie verkeerd vs. latte: wat is het verschil?
5 min. leestijd
03 september 2024
Het is ons allemaal weleens overkomen. Je stapt een hippe nieuwe koffietent binnen om vervolgens vol verwarring naar de minimalistische menukaart te staren. Espresso, oké. Zwarte koffie, makkelijk. Maar latte vs. koffie verkeerd? Wat is het verschil? De barista raakt haar geduld al kwijt dus je roept maar snel wat: 'Latte, graag!'. Hoe groot kan het verschil nou werkelijk zijn?
Nou, best groot eigenlijk! Het verschil zit hem in zetmethode, smaak en presentatie. Met deze handige gids kun je binnenkort indruk maken op je koffieleutende vrienden als je ze thuis een drankje aanbiedt.
Koffie verkeerd vs. latte: wat is het verschil?
Oorsprong: waar komen deze drankjes vandaan?
Benieuwd wat er in een koffie verkeerd of latte zit? Vaak hoef je alleen maar naar de naam te kijken. Koffie verkeerd heet in het buitenland vaak café au lait. En café au lait en latte betekenen eigenlijk hetzelfde: koffie met melk.
Koffie verkeerd komt oorspronkelijk uit Frankrijk en dateert uit de 17e eeuw. Het werd gedronken door aristocraten en werd al snel populair. Het verspreidde zich vanuit de Parijse café's door heel Europa heen.
Latte kan worden herleid naar Italië, waar het een populair ontbijtdrankje was in het hele land. De geschiedenis van de latte is minder bekend, maar de meeste koffiekenners geloven dat het pas echt populair werd toen espressomachines in de 20e eeuw steeds vaker voorkwamen.
Tip: De volledige naam is 'café latte', waarbij latte het Italiaanse woord voor melk is. Ben je in Rome? Vraag dan zeker om een café latte, want als je simpelweg om een 'latte' vraagt kan een barista in een lollige bui je zomaar eens gewoon een glas melk geven.
Zetmethoden voor latte en koffie verkeerd
Is er een verschil in de zetmethode? Jep! Een café latte is altijd op basis van espresso, terwijl koffie verkeerd wordt gemaakt met sterke, kokendhete koffie die is bereid op de manier die jij wilt.
Koffie voor café latte bereiden
De Italiaanse latte heeft espresso als basis. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder hoge druk snel door fijngemalen koffie heen geperst. Je hebt hier een espressomachine met pomp voor nodig, het is niet mogelijk om het met de hand te doen.
Espresso is echt een aparte cultuur, met vele kleine nuances en technieken om te verfijnen om uiteindelijk uit te komen bij een perfecte smaak, mondgevoel en nasmaak. Lange tijd werd het hebben van een eigen espressomachine gezien als ultieme luxe. Tegenwoordig is het een toegankelijke luxe waar je elke dag van kunt genieten.
Met de espressomachines van KitchenAid kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een volautomatische espressomachine, waarbij je met een druk op de knop een heerlijke espresso bereidt. Ben je een hobby-barista en wil je graag zelf koffie malen, aanstampen en de melk zelf over je latte uitschenken? Dan is een halfautomatische espressomachine de beste keuze voor jou.
Koffie voor koffie verkeerd bereiden
Je kunt de koffie voor koffie verkeerd bereiden hoe je maar wilt. Dit zijn wat populaire opties:
Met een cafetière - Er wordt water over de gemalen koffie gegoten. De koffie wordt er vervolgens uit gezeefd door het 'netje' dat je omlaag drukt en jij kunt genieten van een lekker straf bakkie
Filterkoffie - Bij deze methode loopt het hete water geleidelijk aan door de gemalen koffie, die in een kegel of filter zit.
Opgieten - Lijkt op filterkoffie, maar bij deze methode schenk je het water over de gemalen koffie voor een robuust resultaat
Espresso - Je kunt ook een koffie verkeerd maken met het perfecte shot espresso van je eigen espressomachine.
Melk toevoegen aan je koffie verkeerd of latte
Over melk gesproken: dat is het grote verschil tussen deze drankjes! Een koffie verkeerd is simpel gezegd een combinatie van koffie en gestoomde (verwarmde) melk, waardoor de koffie een prettige, zachte smaak krijgt. Van oudsher werd de melk verwarmd in een pan op het fornuis en in een verhouding van 50/50 op een vers gezet kopje koffie geschonken. Er zat geen melkschuim bovenop.
Een latte heeft daarentegen nog een zijdezachte laag melk. Deze laag wordt gemaakt door veel lucht in de melk te blazen waardoor een fijn schuim (microfoam) ontstaat. De latte wordt gemaakt met 2/3e gestoomde melk en 1/3e schuim, die wordt opgeschuimd met het stoompijpje van een espressomachine. Dit geeft het drankje die romige textuur bovenop.
Hoe koffie verkeerd en latte worden geserveerd
Deze heerlijke koffievarianten hebben allemaal hun eigen serveermethode om het smaakprofiel van elk drankje het beste tot zijn recht te laten komen. Let maar eens op:
Lattes worden geserveerd in een hoog glas, waarin de mooie lagen goed zichtbaar zijn
Koffie verkeerd wordt geserveerd in een klassiek koffiekopje op een schoteltje, met een lepeltje ernaast.
Tip: In sommige café's worden beide drankjes geserveerd in een cappuccinokopje. Dit betekent dat een koffie verkeerd eenvoudig kan worden verward met een cappuccino. Dus hoe zie je het verschil tussen een koffie verkeerd en een cappuccino? Het verschil zit hem in het schuim. Een cappuccino heeft romig schuim, terwijl voor een koffie verkeerd lekkere ouderwetse warme melk wordt gebruikt.
Latte art en een prachtige presentatie
Heb je al eens gehoord van latte art? Natuurlijk. Het is altijd leuk om verrast te worden door prachtige versieringen of patronen op het oppervlak van je latte.
Veel kundige barista's kunnen de melk op zo'n manier over de koffie schenken dat er prachtige vormen op het oppervlak verschijnen. Je kunt zelfs cursussen of workshops volgen om deze kunstvorm te perfectioneren. Denk aan zwanen, hartjes of zelfs een flatterend portret van jouzelf. Sommige barista's maken er ook echt een hele show van.
Zo kun je ze uit elkaar houden
Mensen van over de hele wereld zijn gek op koffie, dus er zijn eindeloos veel variaties van koffie met melk. Wil je ze graag allemaal leren kennen? Gebruik dan dit handige spiekbriefje om je te helpen je favoriet te kiezen. De volgende keer weet jij het verschil tussen een koffie verkeerd en een flat white.
Cappuccino: een gebalanceerde mix van drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en dik schuim. Samen vormen ze een sterke smaak met een romige textuur.
Macchiato: Een intens espressodrankje afgetopt met een kleine hoeveelheid (een 'toefje') melkschuim. De rijke smaak van de espresso voert de boventoon, met slechts een vleugje melk.
Flat white: Wordt gemaakt met een enkele of dubbele shot espresso en heeft een dun ('flat') laagje gestoomde melk voor een romige textuur en prominente koffiesmaak.
Latte: Een heerlijk vullende romige koffie met een enkele of dubbele shot espresso, veel gestoomde melk en een dun laagje microfoam bovenop.
Koffie verkeerd: koffie (in welke vorm dan ook) wordt in een kopje gegoten en afgetopt met een gelijke hoeveelheid hete melk. Het is een klassieke ratio van 50/50 en het wordt geserveerd in een klassiek Frans koffiekopje met een lepeltje erbij.
Cortado: Hetzelfde als een koffie verkeerd maar dan met espresso! Gemaakt van gelijke delen espresso en gestoomde melk. Heeft een gladde textuur zonder schuim.
Breve: een luxe variant van de latte, waarbij koffieroom wordt gebruikt in plaats van melk, voor een rijkere koffie-ervaring.
Maak al je favoriete espressodranken thuis
Nu je als een ware koffiekenner alle verschillende drankjes uit elkaar kunt houden, is het tijd om thuis zelf aan de slag te gaan met deze populaire koffiedrankjes met melk. Met de espressomachines voor thuis van KitchenAid maak je in een handomdraai je persoonlijke favorieten, van lattes tot macchiato's, precies zoals jij ze het liefste drinkt. Verken de collectie en maak vandaag nog jouw eigen fenomenale espressodrankjes, vanuit het comfort van je eigen keuken. Hemels.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.