3 tips voor het maken van je eigen pizzadeeg
5 minuten lezen
29 april 2024
Pizza. Bijna iedereen vindt het lekker en heeft een eigen favoriet. Maar hoewel het supermakkelijk is om op vrijdagavond een pepperoni te bestellen bij de pizzeria om de hoek, is er niets lekkerder dan een pizza die je helemaal zelf hebt gemaakt met verse ingrediënten. Wil je thuis een pizza maken die niet onderdoet voor die van een Italiaans restaurant? Onthoud dan deze drie tips en laat je KitchenAid mixer je een deel van het werk uit handen nemen.
3 tips voor het maken van je eigen pizzadeeg
Alle pizzadeegrecepten zijn in beginsel hetzelfde. Maar dat geldt niet voor het type bloem en gist.
Pizza is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. De kern van deze keuken is eenvoudige recepten en de beste ingrediënten. En dat is precies waaruit een pizza is opgebouwd. Pizzadeeg bevat maar vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout – en soms nog een beetje olijfolie indien gewenst. Twee van deze ingrediënten kun je niet zomaar lukraak uit het winkelschap trekken. Het eerste: bloem. Het is belangrijk dat je de meest geschikte bloem kiest. Waarom? Omdat het je pizza op meer manieren beïnvloedt dan je in eerste instantie zou denken. Laten we de opties eens op een rij zetten.
Bloem voor pizzadeeg
Tarwebloem - Veel mensen gebruiken gewone tarwebloem om pizzadeeg te maken. Het staat in veel recepten en je kunt het vrijwel overal kopen. De kans is groot dat je het al in de kast hebt staan. Tarwebloem bevat aardig wat eiwitten en is gemakkelijk te verwerken. Zorgt het echter voor de knapperigste bodem? Waarschijnlijk niet. Toch is het een goede optie. Je kunt er een heel aardige pizza mee maken, met een goede balans tussen zachtheid en structuur.
Patentbloem - Wil je een wat stevigere pizzabodem? Dan is patentbloem de beste keuze. Het heeft een hoger eiwitgehalte en zorgt dus voor een beter glutennetwerk. Het resultaat is een goed gerezen, iets stevigere en compactere bodem.
Type 00-bloem - Ook bekend als de meest verfijnde soort bloem. En terecht. Het is zeer fijn gemalen en heeft een laag eiwitgehalte. Hiermee krijg je echt de bodem der bodems. Ongelooflijk zacht en mals, en toch smaakvol en dun. Geen wonder dat dit de gouden standaard is in Italië.
Gist voor pizzadeeg
Het tweede: gist. Welke gist je kiest, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel tijd wil je besteden aan het maken van je pizza? Hoe wil je dat de bodem smaakt? En ga je voor de traditionele of snelle rijsmethode? Dit zijn je opties:
Actieve droge gist – Vaak wordt pizzadeeg gemaakt met actieve droge gist. Het is een populaire keuze. Wil je het in je pizzadeeg gebruiken? Dan moet je de gist eerst activeren met warm water – een temperatuur tussen de 35 en 40 graden Celsius is prima. Hierna meng je het met de bloem en de andere ingrediënten.
Instant gist – Dit lijkt erg op actieve droge gist maar is gebruiksvriendelijker. Je hoeft deze gist niet te activeren met warm water. Je kunt het direct aan je deeg toevoegen.
Verse gist – Verse gist is een minder gebruikelijke keuze, maar sommige pizzapuristen zweren erbij. Waarom? Omdat het een rijkere en robuustere smaak geeft.
Zuurdesemstarter - Ken je die pizzabodems met die karakteristieke, lichtzure smaak en een zachte, rustieke textuur? Die zijn gemaakt met een zuurdesemstarter: een op een natuurlijke manier gefermenteerde cultuur van verse bloem en water. Omdat het fermentatieproces enige tijd en wat geduld nodig heeft, is het een wat specialer rijsmiddel. Maar het is het wachten waard. Je pizzadeeg krijgt die unieke zuurdesemsmaak.
Kneden, rijzen en uitrekken: het geheim achter goed pizzadeeg
Het geeft niet alleen heel veel voldoening om je eigen pizzadeeg te maken, je krijgt zo ook een heerlijke basis voor een authentieke, zelfgemaakte pizza. Pizza uit de supermarkt komt er bij jou voortaan niet meer in. Maar voordat je je handen in het deeg steekt, kijken we eerst naar de theorie achter de drie belangrijke stappen van het pizzamaakproces: kneden, rijzen en uitrekken.
Je pizzadeeg kneden
Goed pizzadeeg krijg je alleen als je het goed kneedt. Zo bouw je namelijk de glutenstructuur van het deeg op en dat zorgt voor elasticiteit en sterkte. Hoewel met de hand kneden zijn charme heeft, is het ook veel werk en je moet het leren. Waarom laat je dus niet je KitchenAid mixer en Kneedhaak het kneedwerk doen? Gebruik de kneedhaak op een lage snelheid. Dan heb jij de handen vrij om je met je toppings bezig te houden.
Hoe weet je wanneer je moet stoppen met kneden? Volg altijd de kneedtijd die in het recept staat. Twijfel je toch? Trek er dan een vliesje van. Dit is een snelle manier om te bepalen of je deeg voldoende is gekneed. Pak een klein beetje deeg en rek het voorzichtig uit. Naarmate je het deeg meer uitrekt, wordt het steeds dunner maar het zou niet moeten scheuren. Als je het deeg zo ver kunt uitrekken dat het zo dun is dat er licht doorheen komt, is je deeg klaar.
Je pizzadeeg laten rijzen
De smaak en textuur van je pizzabodem worden bepaald door het rijsproces. Dit proces is echter geen exacte wetenschap. Welke rijsmethode het beste voor jou werkt, is afhankelijk van een aantal aspecten. Wat voor gist gebruik je? Wat voor pizza wil je maken? Wanneer ben je van plan om hem te eten? De twee meestgebruikte methoden om je pizzadeeg te laten rijzen, zijn deze:
Op een warme plek
Moet je pizzabodem redelijk snel klaar zijn? Dan is dit voor jou de beste methode. Dek je deeg af en zet het op een enigszins warme en vochtige plek. De warmte zorgt ervoor dat de gist zijn werk doet, terwijl het vocht voorkomt dat het deeg uitdroogt. Heb je een broodkom? Die is hiervoor ideaal. Hierin kun je de perfecte omgeving creëren voor het rijzen van je deeg.
In de koelkast
Als je geen haast hebt, laat je deeg dan eens rijzen in de koelkast. Het duurt wat langer, maar door de tragere fermentatie krijgt het deeg een rijkere smaak en een elastische, luchtige textuur. Doe je deeg in een kom, dek die af met vershoudfolie en laat het deeg minimaal 24 uur rijzen in de koelkast.
Je pizzadeeg uitrekken
Voor het vormen van je pizzadeeg is er maar één ding dat je goed moet onthouden: laat je deegroller in de la liggen. Met een deegroller pers je alleen maar alle lucht uit je deeg, waardoor je een vaste, taaie textuur krijgt. Gebruik liever een van deze technieken:
Eenvoudige uitrekmethode
Leg je deeg in het midden van een met bloem bestoven oppervlak. Maak de deegbal eerst wat platter met je handen. Druk vervolgens voorzichtig met je handpalmen op het deeg, vanuit het midden naar de randen. Je wilt niet dat het scheurt, dus doe het zachtjes en voorzichtig zonder je vingers te gebruiken. Draai het deeg tijdens het drukken regelmatig voor een gelijkmatige dikte .
Knokkelmethode
Vet eerst je handen in. Leg het pizzadeeg nu voorzichtig op je knokkels en breng je handen op ooghoogte. Terwijl het gewicht van het deeg op je knokkels rust, beweeg je langzaam je handen uit elkaar om het deeg uit te rekken.
Stuurmethode
Hier laten we de zwaartekracht zijn magie doen. Die rekt en versterkt op een natuurlijke manier het deeg. Pak het pizzadeeg op aan de rand en houdt het vast als een stuurwiel. Knijp tijdens het ronddraaien voorzichtig in de randen.
Je pizza samenstellen en bakken – leef je uit met de toppings en laat de hitte zijn werk doen
Als je pizzadeeg gerezen en je oven gloeiend heet is, ben je klaar voor de grote finale: je pizza samenstellen en bakken.
De perfecte pizza samenstellen
Smeer eerst een royale laag tomatensaus op je pizzabodem. De volle, iets zure smaak van tomaten is een geweldige basis voor een authentieke pizza. Wil je de saus zelf maken? Probeer deze klassieker marinarasaus. Heerlijk eenvoudig en vol van smaak.
Verder met de toppings. Als de bodem krokant is en de saus vol van smaak, heeft een pizza niet meer nodig dan een beetje kaas. Maar je kunt er natuurlijk op doen wat je wilt. Van klassieke combinaties met champignons of prosciutto tot avontuurlijkere toppings zoals kip tikka masala of een combinatie van peer en blauwe kaas.
Je pizza bakken
Wat is nou precies het geheim achter een zelfgemaakte pizza die net zo lekker is als die van je favoriete Italiaanse restaurant? Een gloeiend hete oven. Pizza's houden van hoge temperaturen. Hoe heter, hoe beter. Of je nu een klassieke oven, een buitengrill of een pizzaoven gebruikt, verwarm hem altijd voor op de aanbevolen temperatuur – doorgaans rond de 260 graden Celsius voor een oven en 400 graden Celsius voor een pizzaoven – met de bakplaat of pizzasteen erin. Schuif vervolgens je pizza op de hete bakplaat of pizzasteen voor een gelijkmatig gebakken, krokante bodem en heerlijke gesmolten kaas.
Zin in pizza? Probeer deze recepten voor zelfgemaakte pizza
Nu je een idee hebt van de basis, kun je aan de slag om zelf heerlijke pizza's te maken. Of je nu zin hebt in een klassieke pizza of een wat bijzonderder exemplaar, met deze recepten maak je een heerlijke pizza die smaakt naar meer.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.