Tarte tatin met peer honing en tijm
Zoete peren met karamel zijn een geweldig contrast met scherpe tijm in deze heerlijke nieuwe versie van een tarte tatin. Probeer het uit met een KitchenAid mixer.
Tarte tatin met peer honing en tijm
Zoete peren met karamel zijn een geweldig contrast met scherpe tijm in deze heerlijke nieuwe versie van een tarte tatin. Probeer het uit met een KitchenAid mixer.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
100 g lichtbruine suiker
85 g honing
85 g honing + 85 g (voor het cakebeslag)
55 g boter
170 g boter, op kamertemperatuur
225 g kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
240 g bloem
40 g fijn gemalen maïsmeel
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baksoda
1 theelepel zout
160 ml karnemelk
3 grote eieren
Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 180 °C. Plaats een groot vel aluminiumfolie op het rek onder het rooster dat je gaat gebruiken. Hierop wordt vocht opgevangen dat over de rand borrelt terwijl de taart in de oven staat.
Maak de karamelbasis. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bruine suiker en honing toe zodra de boter is gesmolten. Klop de ingrediënten rustig tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel aan de kook komen. Zet vervolgens het vuur op middelhoog en laat het mengsel nog een minuut koken.
Haal de pan van het vuur, klop het mengsel en verdeel het gelijkmatig in een ronde cakevorm van 22-24 cm. Leg de peren er in een leuk patroon op. Zet apart.
Meng in een middelgrote mengkom de bloem, het maïsmeel, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Zet apart. Klop in een kleine mengkom karnemelk, eieren en honing.
Doe de boter in de mengkom van de mixer, bevestig de platte menghaak aan de mixer en klop de boter op snelheid 6 gedurende 1 minuut romig. Verlaag de snelheid naar 4 en doe langzaam de kristalsuiker erbij. Zodra alle suiker is toegevoegd, verhoog je de snelheid weer tot snelheid 6 en klop je het mengsel ongeveer 3 minuten totdat het licht en luchtig is. Voeg vanille toe.
Verlaag de mengsnelheid naar 2 en voeg afwisselend het bloemmengsel en het karnemelkmengsel toe aan de boter en suiker in de mengkom. Begin en eindig met het bloemmengsel. Klop na het toevoegen telkens tot de ingrediënten net zijn gemengd. Verdeel het beslag gelijkmatig over de peren.
Bak ongeveer 50 minuten of tot een tandenstoker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. (Als de bovenkant van de cake bruin is maar de cake nog niet gaar is, kun je de bovenkant de resterende baktijd licht afdekken met folie.)
Haal de cake uit de oven en laat deze 5 minuten afkoelen op een rooster. Keer de cake vervolgens om op een bord met rand (om het vocht op te vangen) en verwijder de cakevorm. Kan warm of gekoeld worden geserveerd.