Verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten
Dit vegetarisch recept voor verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten combineert de volle smaak van zelfgemaakte pasta met een hartige, aardachtige saus. Perfect voor een gezellig etentje of een speciale weekendmaaltijd.
Verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten
Dit vegetarisch recept voor verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten combineert de volle smaak van zelfgemaakte pasta met een hartige, aardachtige saus. Perfect voor een gezellig etentje of een speciale weekendmaaltijd.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
315 g + meer indien nodig bloem
3 grote eieren, op kamertemperatuur
2 theelepel + meer indien nodig Water
3/4 theelepel + meer voor het koken van de pasta zout
65 g gehakte walnoten
30 g gezouten boter
2 eetlepels olijfolie
4 sjalotten, in blokjes
4 knoflookteentjes, fijngesneden
450 g kastanjechampignons, geborsteld, in plakjes
120 ml droge witte wijn
140 g babyspinazie, babyboerenkool of babyrucola
120 ml volle slagroom
120 ml kookwater voor pasta
to taste gemalen peper
Stap voor stap
Pastadeeg maken: Doe de bloem in de kom van je mixer. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe daarin de eieren, water en 1/4 theelepel zout. Bevestig de platte menghaak op de mixer en plaats de kom. Mix de ingrediënten 1 minuut op snelheid 1 tot een grof deeg. Het deeg mag niet scheuren als je het samendrukt tussen je vingers. Als het deeg te droog is, voeg dan telkens 1 theelepel water toe tot het een stevig geheel is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan steeds 1 eetlepel bloem toe.
Haal het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven oppervlak met de hand tot een glad deeg. Vorm het tot een bal. Dek af en laat minimaal 30 minuten rusten.
Verdeel het deeg na het rusten in 4 porties. Dek 3 porties af en vorm van het resterende deel een ovaal met een dikte van ongeveer 1,5 cm.
Bevestig de pastaroller op de mixer en zet de mixer op snelheid 4. Stel de dikte in op 1 en voer het deeg er 3 keer doorheen. Vouw het deeg in drieën en voer het er nog 3 keer doorheen. Herhaal dit tot het deeg glad en soepel is. Stel de dikte in op 2 en voer het deeg er 2 keer doorheen. Herhaal dit voor elke dikte tot de gewenste dikte is bereikt. Voor fettuccine is dat 4-5. Leg het uitgerolde deeg op een met bloem bestoven oppervlak en herhaal dit proces met de overige porties deeg.
Wanneer je al het deeg tot de gewenste dikte hebt uitgerold, verwissel je de pastaroller door de fettuccinesnijder. Zet de mixer op snelheid 4 en voer met bloem bestoven vellen door de snijder. Bestuif de fettuccinelinten met een beetje bloem en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat.
Kook water op hoog vuur.
De pastasaus maken: Maak de saus terwijl je het water aan de kook brengt. Verhit een koekenpan van ongeveer 30 cm op middelhoog vuur. Laat boter smelten in de pan. Voeg de fijngehakte walnoten en 1/2 theelepel zout toe en roer af en toe totdat de walnoten ongeveer 5 minuten geroosterd zijn. Doe de walnoten op een bord.
Gebruik dezelfde koekenpan, laat het vuur op middelhoog en doe olijfolie in de pan. Voeg de sjalotten toe en bak 1 minuut. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. Voeg de champignons toe en roer ze door de sjalotten en knoflook. Laat 5-7 minuten bakken zonder te roeren om karamellisatie te stimuleren. Roer en bak nog 2-3 minuten langer zodat het vocht uit de champignons kan verdampen.
Blus af met de wijn. Roer en voeg de groenten toe. Doe het deksel op de pan om de groenten sneller te laten slinken en bak 2 minuten. Roer de room erdoor. Proef en breng eventueel op smaak met meer zout en gemalen peper. Doe het deksel op de pan en haal de pan van het vuur.
Voeg 2-3 theelepels zout toe aan kokend water en voeg de pasta toe. Kook de verse pasta 4-6 minuten. Roer de pasta door de saus in de koekenpan. Voeg indien nodig pastakookwater toe om de saus de gewenste dikte te geven. Bestrooi met in boter geroosterde walnoten en serveer.