5 soorten deeg
4 minuten lezen
29 april 2024
Knapperige croissants of heerlijk boterige zandkoekjes: welke traktatie ook je favoriet is, je begint altijd met een goed deeg. Als je thuis het lekkerste gebak wilt maken, dan is je deeg een cruciaal fundament. Met wat oefening krijg je deze vijf soorten deeg perfect onder de knie, en dan hoef je nooit meer bij de bakker te gaan aankloppen.
Welk keukengerei heb ik nodig om zelf deeg te maken?
Je hebt geen ingewikkelde hulpmiddelen nodig om deeg te maken: een spatel om de ingrediënten door elkaar te mengen en een deegroller om het uit te rollen. Deeg met de hand maken kan leuk zijn, maar het is een hele klus. Het kan ook even duren voordat je steeds weer goede resultaten behaalt.
Met deze twee hulpmiddelen wordt deeg mengen heel wat makkelijker:
KitchenAid Mixermet deeghaak als je taartdeeg wilt maken
Afhankelijk van de grootte van je keuken of je favoriete werkwijze kun je kiezen voor een deze keukenapparaten, of allebei.
Een deeghaak maakt het makkelijk
Met de deeghaak voor je KitchenAid Mixer is dit een fluitje van een cent. Dankzij de horizontale strepen kan de deeghaak koude boter gemakkelijk in stukjes snijden en gelijkmatig door de bloem mengen, zonder dat de ingrediënten warm worden of te lang worden gemixt. Zo krijgt je gebak die heerlijke bladerige textuur.
Maar je veelzijdige bakhulp kan nog veel meer: als hij klaar is met het deeg, kan hij meteen ook je favoriete vullingen mixen en pureren. Je hoeft zelfs geen ander accessoire te gebruiken.
De deeghaak is beschikbaar voor:
Als je geen deeghaak hebt, kun je ook met de platte menghaak verschillende soorten deeg maken.
1. Taartdeeg
Taartdeeg kan zowel zoet als hartig zijn, en is daarom ideaal voor taarten én quiches. Het geheim achter een echt fantastisch taartdeeg? Veel boter. Als je stukken boter in het deeg mixt, krijg je die unieke, bladerige textuur bij elke hap.
Taartdeeg is ideaal voor snelle bereidingen, maar volg het recept nauwgezet zodat je het deeg niet te veel kneedt. Maak je niet druk, met zachte hand en wat hulp van je KitchenAid Mixer of foodprocessor krijg je keer op keer het perfecte deeg.
Taartdeeg voor wintergalette
Een hartige wintergalettemet groenten, verkruimelde feta en een krokante, prachtig goudbruin gebakken korst.
2. Korstdeeg
Dit robuuste deeg is perfect voor dikke, kruimige taartbodems, koekjes en quiches. De ingrediënten zijn goed in balans: met twee keer zoveel bloem als boter is dit een stevig deeg dat je niet snel kunt overkneden.
En dat maakt van korstdeeg het ideale deeg voor beginners die de bakkunst onder de knie proberen te krijgen.
Leer het perfecte korstdeeg maken
Leer hoe je drie verschillende soorten korstdeeg maakt: pâte sablee, pâte sucréeen pâte brisée.
3. Bladerdeeg
Bladerdeeg is een heel bekend deeg, dat de basis uitmaakt van eindeloos veel heerlijke baksels. Bij bladerdeeg draait het allemaal om eenvoud. Bladerdeeg is het eenvoudigste type gelaagd deeg: het laagjeseffect ontstaat doordat boter in een basisdeeg van bloem, water en zout wordt gevouwen.
Bladerdeeg is de populairste keuze voor hippe taartbodems en vleespasteien, maar het is niet zo moeilijk als het klinkt. Met wat hulp van je KitchenAid Mixer, kun je gemakkelijk een snelle versie van bladerdeeg maken. Die is net zo lekker, maar kost veel minder moeite.
Pastéis de nata met bladerdeeg
Proef de Portugese zon met heerlijk goudbruine pastéis de nata.
4. Filodeeg
Dit gelaagde deeg is een neefje van het bladerdeeg en is afkomstig uit het Midden-Oosten of de Balkan. Het is vooral populair omdat je je favoriete vulling kunt verpakken in een ultradun laagje deeg, perfect voor baklava of knapperige loempia’s.
Dit ongezuurde deeg wordt zonder gist gemaakt, zodat je het flinterdun kunt uitrekken om de mooiste laagjes te creëren. Elke laag wordt bestreken met een beetje olie voordat de volgende laag wordt toegevoegd, om die typische textuur van baklava te krijgen. Filodeeg is vast en zeker de favoriete neef van bladerdeeg.
Wat is er lekkerder dan zelfgemaakte baklava?
Met dit makkelijk te volgen recept voor baklava kun je er in een handomdraai van genieten.
5. Soezendeeg
Dit luchtige, holle gebak met krokante buitenkant is letterlijk gemaakt om gevuld te worden met allerlei onweerstaanbare vullingen. Met soezendeeg kun je je creativiteit de vrije loop laten. Kies je vandaag voor zoet of hartig?
Vreemd genoeg maak je soezendeeg door eieren toe te voegen. Dat smeuïge mengsel gaat dan dankzij stoomvorming mooi rijzen in de oven. Zo krijg je die krokante buitenkant, die het perfecte jasje vormt voor de heerlijke vullingen die je er binnenin verstopt. En dat is meteen het moeilijkste aan soezen maken: de vulling kiezen.
Ontdek hoe je soezendeeg maakt
Wil je verschillende soorten soezen leren maken? Als je het basisrecept onder de knie krijgt, wordt dat meteen veel makkelijker.
Deeg maken met je foodprocessor
Als je denkt dat je absoluut een mixer nodig hebt om eenvoudig deeg te maken, dan heb je het verkeerd. Dat kan namelijk ook prima met je betrouwbare, veelzijdige foodprocessor van KitchenAid.
Meng eerst de natte ingrediënten in een maatbeker, zodat je ze gemakkelijk in de foodprocessor kunt gieten. Doe de droge ingrediënten in de foodprocessor en pulseer even om ze goed te mengen.
Nu kun je de foodprocessor inschakelen en de natte ingrediënten langzaam toevoegen, totdat je deeg een mooie elastische bal vormt, die van de zijkanten van kom loskomt. Voeg nog wat extra bloem toe als het deeg te nat is, of water als het te droog lijkt.
Breng het deeg nu over naar een met bloem bestoven oppervlak: tijd om te kneden! Kneed ongeveer 30 seconden totdat het deeg glad en soepel is. Dit zou wel eens je beste baksel ooit kunnen worden.
Ontdek het veelzijdige assortiment KitchenAid foodprocessors.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.