Maak van elke dag pannenkoekendag met deze 8 eenvoudige pannenkoekrecepten
2 minuten leestijd
29 april 2024
Voor pannenkoeken heb je niet veel ingrediënten en kookervaring nodig. Maar de smaak is top. Geen wonder dat ze al zo lang we het ons kunnen herinneren zo populair zijn bij het ontbijt. Zin in luchtige Amerikaanse pancakes? Of ben je op zoek naar het ultieme recept voor Franse crêpes? Elk van deze acht heerlijke pannenkoekrecepten is het waard om de pan op het fornuis te zetten. En met de juiste hulpmiddelen zet je in no time een hele stapel op tafel. Roep de hulp in van je KitchenAid Blender of Staafmixer om snel een glad beslag te maken of zet je KitchenAid Mixer aan het werk voor extra luchtige pancakes.
Maak van elke dag pannenkoekendag met deze 8 eenvoudige pannenkoekrecepten
Vijf tips om de perfecte pannenkoek te maken.
Luchtig of dun en knapperig, zoet of hartig, het maakt allemaal niet uit. Maar één ding maakt wel uit: het beslag. Pannenkoeken van je eigen beslag zijn vele malen lekkerder dan van pannenkoekenmix uit de winkel. Tuurlijk, pannenkoekenmix is snel en handig. Maar als je je pannenkoeken graag op een bepaalde manier eet – extra luchtig of net wat zoeter – kun je maar één ding doen voor het perfecte resultaat: zelf je beslag maken. Ben je klaar om de perfecte pannenkoek te maken? Met deze vijf tips zijn luchtige, smaakvolle en prachtig goudbruine pannenkoeken zo klaar:
1. Mix je beslag niet te lang.
Waarom? Als je het te lang mixt, worden je pannenkoeken heel compact. Deze fout voorkom je door het beslag te roeren tot de ingrediënten net gemengd zijn. Het is geen probleem als er nog klontjes in je beslag zitten – die verdwijnen tijdens het bakken.
2. Laat het beslag rusten.
Haal niet meteen je pan tevoorschijn. Laat het beslag eerst een paar minuten staan. Zo kan de bloem de vloeistof opnemen en worden je pannenkoeken luchtiger.
3. Verwarm je pan voor.
Voordat je de eerste lading beslag in de pan giet, moet je pan of bakplaat op temperatuur zijn. Zo worden je pannenkoeken gelijkmatig verwarmd en blijven ze niet plakken.
4. Kies je favoriete olie of vet om in te bakken.
Wat kun je het beste gebruiken voor pannenkoeken? Boter of olie? Goede vraag. Er is alleen geen goed of fout antwoord. Boter geeft je pannenkoeken meer smaak maar kan er ook voor zorgen dat ze te snel bruin worden en aanbranden voordat ze helemaal gaar zijn. Met plantaardige olie, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie, loop je dat risico niet omdat het rookpunt veel hoger is. Aan de andere kant geven deze oliën niet zoveel smaak aan je pannenkoeken als boter. Het is een lastige keuze, maar je komt er snel genoeg achter wat jij lekkerder vindt.
5. Bak je pannenkoeken en draai ze om.
Je wilt graag pannenkoeken die door en door gaar en aan beide kanten goudbruin zijn. Bak er maar één tegelijk. Als er aan de bovenkant luchtbellen in je pannenkoek zitten en hij iets krimpt, is het tijd om je pannenkoek om te draaien. Nu wordt het leuk! Onze tips? Gebruik een spatel. Doe het voorzichtig, snel en zelfverzekerd. Pas indien nodig ook de temperatuur aan.
Pak je mixer erbij voor deze vier heerlijke pannenkoekrecepten.
1. Eenvoudige Franse crêpes
Deze crêpes zijn flinterdun, heerlijk knapperig en om geen genoeg van te krijgen. Eet je ze graag op de Franse manier? Doe er iets zoets of hartigs op en dan oprollen of vouwen maar. Je kunt er op elk moment van de dag van genieten: bij het ontbijt, de lunch, het avondeten of als dessert.
2. Luchtige pannenkoeken
Krijg je al een warm gevoel vanbinnen bij de aanblik van deze smeuïge soufflépannenkoeken? Wacht maar tot je ze hebt geproefd. Ze zijn half pannenkoek en half sponscake. Het geheim achter de luchtigheid? Perfect geklopte eiwitten. En dat is toevallig de specialiteit van je KitchenAid Mixer.
3. Zuurdesempannenkoeken met bosuitjes
Heb je nog wat zuurdesem over? Niet weggooien! Maak er deze knapperige maar toch zachte pannenkoeken met bosui van. De karakteristieke smaak van zuurdesem maakt van deze hartige pannenkoeken echt iets speciaals.
4. Amerikaanse pancakes
Wat mag bij het ontbijt eigenlijk niet ontbreken? Een stapel luchtige Amerikaanse pancakes. Ze zijn zacht van binnen, goudbruin van buiten en knapperig aan de rand. En deze zorgen voor nog iets extra's op de ontbijttafel: ze zitten vol zoete, sappige blauwe bessen.
Voor deze vier hemelse pannenkoekrecepten gebruik je je blender
5. Glutenvrije pannenkoeken
Het is heel eenvoudig. Alle topkwaliteiten van een pannenkoek zijn aanwezig: de heerlijke smaak, de zachte textuur… check. De grote afwezigen? Gluten. Je hoeft dus helemaal nergens op in te leveren als je glutenvrij eet. Schuif aan tafel, pak de ahornsiroop erbij en geniet van deze heerlijke pannenkoeken.
6. Boekweitpannenkoeken
Heb je een zwak voor hartige pannenkoeken? Deze boekweitpannenkoeken vormen de ideale basis dankzij hun nootachtige smaak. Wat dacht je van een klassieke combinatie van ham en gruyère? Of iets vegetarisch, zoals spinazie en champignons? Hoe dan ook, dit wordt een feestje voor je smaakpapillen.
7. Matcha-pannenkoeken
Pannenkoeken met een Japanse touch. Ze zijn licht en luchtig, en hebben een subtiele matchasmaak. En als je je KitchenAid Staafmixer gebruikt, liggen ze in 20 minuten op je bord.
8. Pompoenpannenkoekjes
Een zonovergoten herfstdag – dat is waar deze overheerlijke pannenkoeken naar smaken. Het geheim? Zoete, aardachtige pompoenpuree. Met een beetje hulp van je KitchenAid Blender liggen ze in een mum van tijd op je bord.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.