23 brunchrecepten voor een heerlijke zondagsbrunch
5 min. leestijd
05 september 2024
Ben jij aan de beurt om de volgende zondagsbrunch te organiseren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met deze 23 geweldige brunchrecepten stel je in een handomdraai een heerlijk brunchmenu samen. Zorg dat je een juiste mix van zoete en hartige gerechten kiest, zodat er voor ieder wat wils is. Zitten er vegetariërs of veganisten tussen je gasten? Die mag je natuurlijk niet vergeten. Zodra je het menu hebt samengesteld, kun je kijken of er recepten tussen zitten die je van tevoren kunt maken. Beslag of dipsauzen kun je makkelijk eerder maken en in de koelkast zetten. Dan heb je meer tijd om eieren te bakken of drankjes te maken. En niet onbelangrijk: je kunt meer tijd met je dierbaren doorbrengen. Want daar draait het bij een zondagsbrunch toch om?
23 brunchrecepten voor een heerlijke zondagsbrunch
Vier hartige brunchrecepten voor grote eters
Hoe later de brunch, hoe groter de trek. Dan komen deze hartige gerechten mooi van pas. Ze vullen lekker en laten knorrende magen meteen verdwijnen. En toch blijft er ruimte over voor meer. Bijvoorbeeld voor wat zoetigheden, groenten en een dipsaus. Daardoor zijn ze zo geschikt voor je volgende brunch. Ga je voor een krokante, goudbruine boterham of een lichtgeroosterde bagel? Wat je ook kiest, je KitchenAid Broodrooster maakt het precies zo klaar zoals jij het wilt.
1. Bagel met gerookte zalm
Ga je thuis een restaurantwaardige brunch maken? Dit recept voor een bagel met gerookte zalm smaakt alsof het door een kok is bedacht. Geef de klassieke naturel roomkaas wat extra's met verse, geurige kruiden, versier dit met sliertjes in plaats van met plakjes komkommer en voeg wat kappertjes toe die het geheel verrassend knapperig maken. En kijk, je bent klaar om je brunch te serveren.
2. Ontbijtbagel met ei en bacon
Zachte roereieren, zoute en knapperige bacon, boterzachte plakjes avocado, pittige gesmolten cheddar… Deze hartige bagel is belegd met al je ontbijtfavorieten. Krijg je brunchgasten met honger of heel veel trek? Eén hap van deze opeenstapeling van sappige heerlijkheden stilt de eerste honger en tovert een tevreden glimlach op hun gezicht.
3. Toast met champignons
Als je een makkelijk en smakelijk vegetarisch gerecht op je brunchmenu wilt, hoef je niet verder te zoeken. Deze hartige toast met champignons is zo lekker dat zelfs de grootste vleeseters er niet vanaf kunnen blijven. Allemaal dankzij dat bovenlaagje met zalige champignons. Die zijn eerst in boter gebakken waardoor hun rijke umamismaak goed tot zijn recht komt.
4. Spread met cashewnoten en bieten op toast
Rozerode bietjes. Heldergroene avocado. En warme, goudbruine toast. Met dit verbazingwekkend knapperige gerecht is het net alsof je een regenboog aan het eten bent. En de smaak? De spread smaakt als een klassieke hummus, alleen zonder kikkererwten maar met boterzachte cashewnoten en aardse, lichtzoete bietjes. Bijkomende voordelen? Het is volledig plantaardig.
Acht zoete brunchrecepten waar iedereen aan tafel blij van wordt
Wil je zeker weten dat er voor ieder wat wils is op je brunchmenu? Jong of oud, niemand kan deze heerlijke zoete recepten weerstaan. Dus, wat wordt het? Gevulde pannenkoeken, kruimige bananenmuffins of misschien een paar makkelijke ontbijtwafels die je een dag van tevoren al hebt bereid? Ga je voor het laatste? Dan hoef je alleen nog maar je broodrooster aan te zetten en ze op de dag van de brunch op te warmen.
5. Bagel met blauwebessenspread
Wil je een kindvriendelijk gerecht bij je brunch? Deze verleidelijke bagel met blauwebessenspread scoort op alle punten bij kinderen. Hij is onmiskenbaar fruitig, smaakt een tikje naar gekaramelliseerde zoetigheid, is vrolijk gekleurd en lekker knapperig.
6. Pannenkoeken gevuld met hazelnootpasta
Dol op pannenkoeken, maar wil je iets bijzonders voor de zondagsbrunch? Deze schoonheden zijn gevuld met zelfgemaakte chocoladepasta met hazelnoten. De zalige notenvulling smelt tijdens het bakken en loopt eruit zodra je het mes in je pannenkoek zet. En weet je wat het beste is? Het kost je maar één extra stapje bij het pannenkoeken bakken.
7. Brioche met pistachespread
Knapperige pistachenoten, romige witte chocolade en een lichte, zoete brioche. Dit recept voor toast is niet alleen een oplossing voor je overgebleven brioches, maar werkt ook geweldig voor je brunch. Toptip: smeer de spread op je geroosterde briocheboterham als deze nog steeds warm is. Dan smelt de spread en wordt het nog lekkerder om je tanden erin te zetten.
8. Makkelijke ontbijtwafels
Moet je brunch net zo worden als een luie zondagochtend? Maak dan deze heerlijke, zachte en stevige wafels een dag van tevoren en verwarm ze op de dag van de brunch. Het enige wat je hoeft te doen, is je broodrooster pakken en de functie voor opnieuw opwarmen aanzetten. In een mum van tijd kun je dan een stapel ontbijtwafels op tafel zetten. Iets bijzonders te vieren? Vergeet de standaard slagroom en suiker en versier deze makkelijke wafels met romige mascarpone en kleurig vers fruit.
9. Pannenkoeken met citroen en karnemelk
Karnemelk en geklopt eiwit geven deze Amerikaanse pannenkoeken hun kenmerkende luchtigheid terwijl frisse citroen hun smaak wat extra pit geeft. Maak een flinke stapel voor je volgende brunch, want je gasten willen er beslist meer dan eentje. Je kunt ze bijna overal mee beleggen. Van vers fruit, ahornsiroop en slagroom tot knapperige bacon, gerookte zalm of spinazie en ricotta.
10. Croissant
Een goed begin van je gezellige brunch: de klassieke croissant. Hij is smeuïg genoeg om zo op te eten, maar hij gaat ook prima samen met wat jam of ham en kaas. Wat je ook kiest, vergeet zeker geen vers gezette koffie voor erbij.
11. Bananenmuffins met stukjes chocolade
Bananenbrood of muffins met stukjes chocolade? Je hoeft geen keuzestress te krijgen. Want deze lichte, kruimelige muffins zijn de perfecte combinatie van allebei. Ze zitten vol met bananen die ze hun volle, zoete smaak en ietwat vochtige structuur geven. En dankzij de vorm van een muffin liggen ze makkelijk voor het grijpen. Nu nog hopen dat er een paar voor je overblijven.
12. Kaneelbroodjes
Met zelfgemaakte kaneelbroodjes is je brunch echt af. Hun zoete, aangename geur lokt je familie en vrienden naar de tafel en hun zachte, wat kleverige structuur is onweerstaanbaar. Als er een brunchrecept bestaat dat je reputatie als bakker veiligstelt, dan is dit het wel.
Zes dipsauzen en spreads voor de brunch
Op toast of een sandwich. Bij groenten of op crackers. Op aardappelen of flatbread. Deze dipsauzen en spreads zijn zalige alleskunners die je op tafel zet, zodat iedereen ervan kan genieten. En met wat hulp van je KitchenAid Hakmolenheb je ze in een oogwenk gemaakt. Bovendien kun je ze van tevoren maken. Eigenlijk zijn ze onmisbaar op elke brunch.
13. Recept voor dipsaus met geklopte feta
Op deze mediterraan aandoende dipsaus dansen je smaakpapillen de sirtaki. De feta geeft het geheel wat pit terwijl de romige Griekse yoghurt en verse dille voor een frisse noot zorgen. Hij past eigenlijk overal bij. Voeg hem toe aan verse groenten, smeer hem op je pitabroodje of elke andere cracker die je kunt bemachtigen. Maar je kunt hem ook als bijgerecht voor gegrild vlees of als topping op je gebakken aardappelen serveren.
14. Recept voor dipsaus met aubergine
Aubergines staan bekend om hun romige structuur. Gril ze eventjes in de oven en ze zijn helemaal zacht en hebben een zoete rooksmaak. En dat is precies waarop dit recept is gebaseerd. Voeg daar dan de volle, aardse smaak van walnoten en romige structuur van tahini aan toe en je weet dat je een heuse topper voor je brunch in huis hebt.
15. Dipsaus met wortel
Een paar wortelen geven deze smakelijke dipsaus zijn oranje kleur en lekkere bite. Voordat je ze in je blender gooit, rooster je ze met een beetje olijfolie en kurkuma. Dat brengt hun oranje kleur en natuurlijke zoete smaak nog verder naar boven. Wil je het graag wat kruidiger? Voeg dan wat peterselie, koriander, gerookte paprika of ras el hanout toe.
16. Dipsaus met geklopte brie
Zo'n gewoon stuk brie op een kaasplankje is zo achterhaald. Deze hippe dipsaus geeft deze Franse kaas een hele nieuwe dimensie. Als je brie klopt, voeg je lucht eraan toe en krijg je een zacht, luchtig en prettig geheel. Gooi er wat langzaam geroosterde, zoete pareluien op en je hebt een dipsaus waar iedereen ja tegen zegt.
17. Edamamepesto
Pijnboompitten? Leuk, maar wel wat gedateerd. Neem dan deze pesto die zijn frisse, nootachtige smaak krijgt van een berg edamamebonen. Wat zit er nog meer in? Vooral de gebruikelijke verdachten, zoals zonnebloempitten, spinazie en pecorino. Maar zelfs als je die niet meer hebt, hoef je niet naar de winkel om deze dipsaus te bereiden. Gebruik cashewnoten in plaats van zonnebloempitten, rucola in plaats van spinazie en manchego in plaats van pecorino.
Zes koffiedranken die je brunch extra lekker maken
Koffie is een vast onderdeel bij een brunch. En terecht. Maar dat is geen reden om er niets creatiefs mee te bedenken. Deze recepten gaan verder dan een klassieke zwarte koffie en geven je brunch net wat extra's. Helemaal als je de professionele hulp inroept van je KitchenAid Koffiemachine.
18. IJskoffie met bananencrème
Is het ijskoffie? Of een milkshake? Smaakt het naar koffie of banaan? Allemaal. Als gewone zwarte koffie niet bij de brunchsfeer past die je hebt bedacht, dan lukt het misschien wel met deze wat zoetere, ijskoude drank.
19. Chocolade chai-thee
Kardemom, venkelzaad, steranijs, kaneelstokjes en peperkorrels… Ja, het halve kruidenrek komt aan bod bij deze chocolade chai-thee. Maar deze warme mix van traditionele chai-aroma's en smaakvolle gesmolten chocolade is de greep naar de kruidenpot meer dan waard. En maakt iets zaligs van die o zo gewone warme chocolademelk bij je winterbrunch.
20. Pumpkin spice latte
Amerikanen weten hoe je een show geeft. En deze extraverte pumpkin spice latte is daarop geen uitzondering. Het voorprogramma? Een warm mengsel van geurige pompoentaartkruiden, suiker en melk. Een scheutje vanille-extract en wat pompoenpuree zorgen voor de spanning in de tweede akte, terwijl de dubbele shot espresso, het toefje slagroom en de verse kaneelsnippers voor een knallend einde zorgen.
21. Espresso macchiato
Espresso macchiato betekent 'gemarkeerde' of 'gevlekte' espresso in het Italiaans. En dat is precies wat je krijgt als je dit recept volgt. Je zet een shot espresso en giet er een toefje gestoomde melk bovenop. Laat de grootte ervan je niet in de war brengen. Of het gemak waarmee je deze drank maakt. Kleine koffie. Grootse smaak.
22. Vanille latte
Vergeet siroop met een smaakje. Er gaat niets boven de zoete, ietwat bloemige smaak van verse vanille. Voeg een vanilleboon aan je melk toe voordat je deze gaat stomen en geef je klassieke latte, en je brunch, een hele nieuwe draai met het heerlijke vanillearoma.
23. Cappuccino
Mag je iets wel een brunch noemen als er geen verse cappuccino aanwezig is? Wij betwijfelen het. Des te meer reden om te leren hoe je deze koffieklassieker thuis maakt. De eerste regel? Let goed op de verhouding tussen koffie en melk. Als je gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim gebruikt, geniet je bij elke brunch van een prima cappuccino.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.