22 heerlijke soeprecepten om het hele jaar door van te genieten
3 min. leestijd
14 oktober 2024
Is het een snelle, gezonde snack of een complete maaltijd? Heerlijk dampend en ontspannend of koel en verrassend verfrissend? Soep is al het bovenstaande. Het is de ultieme allrounder. Je kunt het simpel en licht houden of er helemaal voor gaan met toppings zoals verse kruiden, romige kaas of knapperige croutons, noten en zaden. Het is in ieder geval een makkelijke en lekkere manier om je dagelijkse dosis groenten binnen te krijgen. Dus of je nu zin hebt in een kom rustgevende, fluweelzachte pompoensoep of op zoek bent naar een ijskoude gazpacho, hier ben je aan het juiste adres. Met elk van deze 22 smakelijke soeprecepten blijft er geen soep in je kom meer over.
22 heerlijke soeprecepten om het hele jaar door van te genieten
22 zelfgemaakte soeprecepten met groenten
1. Aardappel-preisoep
Korte ingrediëntenlijst. Snelle voorbereidingstijd. Eenvoudige snij- en kooktechnieken. Soep maken kan niet eenvoudiger dan dit. Serveer deze simpele maar heerlijke kop soep met knapperige croutons, gooi er wat verse peterselie op en geniet ervan.
2. Soep van flespompoen
Deze felgekleurde soep is zo luxueus dik en fluweelzacht dat het eten ervan aanvoelt als één grote knuffel. Als je de soep tijdens het pompoenseizoen maakt - ze zijn op hun best in de herfst - krijg je nog meer liefde. Zorg er wel voor dat je de flespompoen eerst roostert, dan komt de zoete en nootachtige smaak nog beter tot zijn recht.
3. Tomatensoep
Avondeten of lunch, met dit geweldige recept zit je altijd goed. De soep is van nature zoet en heeft een rijke smaak. En dat allemaal dankzij één belangrijke stap in dit recept: het vooraf roosteren van de tomaten, uien en knoflook in de oven. Tip voor de textuur: gebruik als het kan Roma-tomaten. Daarmee wordt je soep dikker en steviger.
4. Soep van tomaten en geroosterde paprika
Zoete rijpe tomaten, rokerige geroosterde rode paprika's, scherpe balsamicoazijn en vlammend hete pepersaus... zoet, zout, zuur en pittig, allemaal in één kom? Ja, deze kleurrijke soep stilt al je smaakverlangens. Serveer de soep warm als een veelbelovend voorgerecht, of koud als een verfrissende gazpacho. In het laatste geval moet je de soep vooraf minstens een uur koelen in een luchtdichte fles of container.
5. Groentesoep: broccoli en spinazie
Als de zinderende groene kleur van deze voedzame spinazie- en broccolisoep je aandacht niet trekt, dan doet de heerlijk romige, maar toch aardse smaak dat zeker wel. Geen verse spinazie in huis? Gebruik in plaats daarvan diepvriesspinazie. Je kunt het zelfs vervangen door courgette of prei. Elk type groene groente is goed.
6. Kippensoep met tortilla en limoen
Is het een voorgerecht of een hoofdgerecht? Een slurpbare kip chili of een drinkbare burrito? Deze heldere en pittige soep is van alles een beetje. En hij bevat alle Mexicaanse lekkernijen: sappige kip, knapperige tortillachips, pittige groene chili en zure limoen. Doe er wat romige cheddarkaas en boterzachte avocado op en je hebt een soep die als voeding is voor de ziel.
7. Pompoensoep
Recepten voor pompoensoep zijn er in alle soorten en maten. Deze valt onder de categorie belachelijk snel en makkelijk, maar doet nog steeds alles wat een dampende kom soep hoort te doen. De soep is hartverwarmend heerlijk en zielsvoedend zacht. Behoefte aan wat extra knapperigheid? Bestrooi de soep met een handvol noten en zaden en eet er toast bij.
8. Pompoen-appelsoep
Dit voorgerecht maakt het thuis nog gezelliger. De rijke aardse pompoensmaken vermengen zich met de levendige zoetheid van appels, terwijl een royale hoeveelheid gemalen koriander, gemalen komijn en gemalen chilivlokken de soep meer diepte en complexiteit geven. Zo'n combinatie van zoet en hartig is perfect voor een koude winteravond.
9. Pompoen-gembersoep
Serveer deze met gember verrijkte pompoensoep in kleine, licht geroosterde en uitgeholde pompoenen. Past perfect bij de zacht gekruide, maar toch levendige en zoete smaak van pompoen, gember en sinaasappelsap.
10. Komkommer-yoghurtgazpacho
Als de temperaturen stijgen en je geen zin hebt om een volledige maaltijd te eten (laat staan koken), kies dan voor dit makkelijke gazpacho-recept. Koel, kruidig en op yoghurtbasis, de soep is vullend genoeg om je zomerse trek in de kiem te smoren.
11. Tomatengazpacho
Dit ijskoude Spaanse gerecht is ideaal voor een warme zomerdag. Je begint met sappige tomaten en een blender. Tien minuten later heb je een glas van deze verfrissende, helderrode tomatensoep. Bereidingstip: laat de tomaten even in de zon liggen. Als je ze heet en sunkissed in je blender gooit, geven ze hun oliën en smaken beter vrij.
12. Bietengazpacho
Heb je je vrienden uitgenodigd voor het eten en ben je op zoek naar een verrassend voorgerecht? Deze felroze variant op de klassieke gazpacho zet de juiste toon. Zorg dat de prachtige kleur goed zichtbaar is door de gazpacho in mooie glazen te serveren (niet in kommen) en top de soep af met wat subtiel gezouten geitenkaasmousse.
13. Groene gazpacho
Je kunt een soep niet beoordelen op zijn kleur. Maar in dit geval wel. De soep smaakt net zo vrolijk en kruidig als hij eruitziet. Met dank aan de knapperige komkommer, bladgroenten en verse kruiden. Een beetje verfrissende limoen en twee eetlepels olijfolie maken van deze koude soep een echte topper.
14. Linzensoep
Alle lekkerste groenten van de zomer worden gecombineerd met rode linzen, verschillende aromatische kruiden en een gekonfijte citroen om een heerlijke soep te maken die geïnspireerd is op het Midden-Oosten. Combineer de soep met een flatbread of naan en lepel je kom helemaal leeg.
15. Franse uiensoep
Het geheim van deze geniale Franse klassieker? Geduld. Neem de tijd bij het karamelliseren van de uien. Langzaam en op een laag pitje koken, dat is waar het om gaat. Maar houd vol en je zult echt beloond worden. Iets ontspannender dan deze heerlijke rijke uiensoep, gegarneerd met kaastoast, bestaat er bijna niet.
16. Soep van broccolistronken
Vind je het altijd zonde om broccolistronken weg te gooien, maar weet je ook niet wat je er anders mee moet? Probeer dan om niets te verspillen dit recept. Het verandert die groene restjes in een heerlijke zijdezachte soep die nog romiger wordt met een halve avocado. Wil je wat meer bite? Bestrooi de soep dan met chilivlokken en knapperige gehakte hazelnoten.
17. Pittige maïssoep
Het soepseizoen eindigt niet met de winter. En dit zonnige recept bewijst het. Het haalt het beste uit het maïsseizoen, namelijk de zomer, door het zoete van de maïs perfect in evenwicht te brengen met een beetje pit van wat gesneden jalapeños, een snufje chilivlokken, wat scherpe limoen en een vleugje knoflook.
18. Romige paddenstoelensoep
Champignons, kastanjechampignons, shiitake, portobello, wilde paddenstoelen: dit recept voor zijdezachte paddenstoelensoep is allesbehalve kieskeurig, dus gebruik elke soort paddenstoel die je te pakken kunt krijgen. Maar als je keuze te over hebt, aarzel dan niet ze te mengen. Het voegt alleen maar meer lagen smaak toe aan deze kom vol met umami-aroma.
19. Kastanjesoep
Deze verrukkelijke kastanjesoep is zowel de remedie voor je winterblues als de ster van je eindejaarsviering. De smaak? Zoet en licht nootachtig, met een vleugje aardsheid. Gebruik een builtje van verse kruiden voor een subtiel kruidig aroma.
20. Erwtensoep met munt
Licht, verrassend helder en in 15 minuten klaar. Deze elegante erwten-muntsoep is de kookboekdefinitie van een zomers gerecht. Wil je het een tandje hoger? Maak de soep af met een scheutje room, een drupje olijfolie en wat knapperige, fijngehakte pistachenoten.
21. Wortel-kokossoep met curry
Wortels krijgen van top tot teen een make-over in deze zijdezachte, Aziatisch getinte soep. Een scheutje exotische kokosolie, een eetlepel aromatische maar milde gele currypasta en een schijfje gember vormen de basis, terwijl een scheutje romige kokosmelk voor een fluweelzachte finishing touch zorgt.
22. Kikkererwtensoep
In het Italiaans heet het 'Zuppa di Ceci', maar je kunt het ook die Italiaanse soep noemen 'die je ooit op een KitchenAid-blog hebt ontdekt en waar je maar geen genoeg van kunt krijgen'. Terecht, trouwens. De aromatische en kruidige smaken van deze stevige kikkererwtensoep zijn zo buono dat je in een mum van tijd nóg een bord soep wilt.
Hoe je helemaal zelf soep maakt in zes eenvoudige stappen
Je hoeft niet gestudeerd te hebben om zelf heerlijke dampende soep te maken. Integendeel. Voor de meeste soeprecepten komt het allemaal neer op dezelfde basisstappen.
Begin met het fruiten van de smaakmakers. Bak de uien, knoflook, sjalotten of selderij in een klein beetje olie of boter tot ze zacht en geurig zijn. De basissmaak van je soep regelen? Check!
Hak daarna de groenten in gelijke stukken om te zorgen dat ze gelijkmatig gaar worden. Sluit je foodprocessor of hakmolen aan als je sneller wilt werken of geen zin hebt om dit zelf te doen. Klaar met hakken? Doe ze in de pan bij de gebakken smaakmakers.
Bouw de smaakbasis verder op. Giet er bouillon bij. Kip- of rundvleesbouillon, groente- of visbouillon, alles kan.
Geef je soep nog een extra boost met wat verse of gedroogde kruiden en specerijen.
Zak lekker onderuit en laat alles sudderen tot de groenten gaar zijn.
Tot slot ga je de soep pureren als dat in het recept staat. Dat is bij de meeste het geval. En dat is waar je KitchendAid Blender van pas komt.
Wat is het beste apparaat om soep te maken?
Weet je niet zeker welke blender of mixer het beste werkt voor de soep die je gaat maken? Dat is van drie dingen afhankelijk. De textuur die je wilt, de ingrediënten waarmee je werkt en de hoeveelheid soep die je wilt maken. Laten we eens kijken wat deze handige keukenapparaten voor jou kunnen doen.
Blender: gebruik je voor romige soepen en bisques
Veel soepen moeten gepureerd worden. En dat is toevallig een van de vele talenten van je blender. Dus als je een supergladde, zeer drinkbare soep wilt, pak dan je blender. Laat de soep wel een beetje afkoelen voordat je hem in de blenderkan giet. Zo voorkom je dat er te veel stoom ontstaat tijdens het mixen.
Staafmixer: geweldig voor kleine en grote hoeveelheden
Een staafmixer, ook wel dompelblender of handblender genoemd, is compact, makkelijk op te bergen en nog makkelijker te gebruiken. Je kunt de soep gewoon rechtstreeks in de pan pureren. Dit is vooral handig als je een kleine of grote hoeveelheid soep maakt. Ga je voor een chowder met hapklare stukjes of een zijdezachte, drinkbare soep? Wat je ook kiest, met een staafmixer kun je het helemaal zelf bepalen. Zorg dat de staaf volledig ondergedompeld is. Dan gaat het niet spetteren.
Foodprocessor en hakmolen: ideaal voor soepen met wat meer textuur
Sluit je foodprocessor en hakmolen aan om de soep sneller te bereiden en gebruik ze om groenten in plakjes of blokjes te snijden. Gebruik ze ook als je een grovere soep met wat meer textuur wilt.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.